Hrvatska traži izručenje Ognjena Šimića

Halilagić je potvrdio da je stigao zahtjev za Ognjena Šimića, koji je u Hrvatskoj osuđen na pet godina zatvora, ali nije mogao otkriti identitet ostalih lica čije je hapšenje zatraženo, zbog, kako je naveo, mogućnosti od bijega.

On je dodao da su, istovremeno, domaći sudovi poslali tri zahtjeva za hapšenje lica pravomoćno osuđenih u BiH, a koji se kriju u Srbiji.

Prema njegovim riječima, u toku je procedura za potvrđivanje sudskih odluka, nakon čega će uslijediti hapšenje odbjeglih osuđenika.

"Iz Hrvatske smo dobili osam predmeta, ali su četiri bila nepotpuna. Ove predmete smo proslijedili nadležnim sudovima koji treba da potvrde presude u Hrvatskoj, a kasnije pošalju osuđenike na izdržavanju kazne u BiH. Ista je procedura i s osuđenicima koje potražuje pravosuđe BiH, a koji se kriju u Srbiji", rekao je Halilagić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, domaći sudovi su pozvani da preduzmu korake na hapšenju lica osuđenih u BiH, a koja su pobjegla u Hrvatsku ili Srbiju.

U Ministarstvu pravde BiH nezadovoljni su provođenjem sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koji je sa Hrvatskom potpisan 10. veljače, a sa Srbijom 26. veljače, a koji predviđa da lica koja su zloupotrijebila dvojno državljanstvo kaznu moraju izdržavati u zatvorima zemlje u kojoj su se skrasile bjekstvom.

Iz Ministarstva BiH navode da su nakon izricanja presude iz BiH pobjegla 282 lica, od kojih se 106 nalazi u Hrvatskoj, oko sto u Srbiji, 24 u Crnoj Gori, dok za njih 56 to ministarstvo nema podatke gdje se nalaze. U BiH se nalazi 46 osuđenika iz Hrvatske.
(SRNA)