FOTO  Hrvatska radiotelevizija otvorila dopisništvo u Sarajevu

HRT, Sarajevo, HRT, hrt mostar, Sarajevo
Svečanomu otvorenju nazočili su najviši predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama te predstavnici kulturnih, znanstvenih, obrazovnih ustanova i medija, a dopisništvo je otvorio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. „Kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne su zadaće javnoga medijskog servisa. Zato Hrvatska radiotelevizija posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Kao što smo prije desetak dana u Mostaru i obećali, danas s velikim zadovoljstvom otvaramo dopisništvo Hrvatske radiotelevizije i u glavnome gradu Bosne i Hercegovine", izjavio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Istaknuo je da je Hrvatska radiotelevizija svjesna važnosti bosanskohercegovačke metropole, pa je i otvaranje dopisništva u Sarajevu konkretan oblik skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini koji, premda su jedan od triju konstitutivnih naroda, još nemaju televiziju na materinskome, hrvatskom jeziku.

„Cilj nam neće biti samo izvješćivanje o zbivanjima u Sarajevu i okolici. Hrvatska radiotelevizija, primjerice, sa zanimanjem prati život i rad Hrvata u srednjoj Bosni, posebno u Lašvanskoj dolini, gdje su se posljednjih godina nametnuli kao vodeći gospodarstvenici u Vitezu i drugim mjestima. Poticat ćemo gospodarsku suradnju naših dviju država upravo prateći njihove uspjehe, radovat ćemo im se zajedno, a zahvaljujući nama za to će doznati i Hrvati iz cijeloga svijeta", dodao je Kazimir Bačić.

„Ovo je sjajna prilika da Hrvati u Bosni i Hercegovini, ali i Republici Hrvatskoj spoznaju kako, primjerice, žive Hrvati u Kiseljaku, Lašvanskoj dolini, Posušju, Mostaru. Možda je i malo tužno što znamo što se događa na Bliskome istoku, a ne znamo kako živi naš narod u susjednoj prijateljskoj domovini", istaknuo je, pozdravljajući otvaranje HRT-ova dopisništva u Sarajevu, državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara istaknuo je kako
Hrvati u Bosni i Hercegovini nemaju ni programa na materinskome jeziku, a s druge strane u Sarajevu ima bezbroj medija koji čine zaglušujuću buku. „Ovo dopisništvo zasigurno će pridonijeti da se malo stiša ta buka i da se bolje čuje glas onih koji su bez mogućnosti da kažu svoj glas i glas hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Marinko Čavara.