Hrvatska federalna jedinica nije više tabu tema

Ivo Josipović, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Milorad Dodik, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Božo Ljubić, HDZ 1990, Hrvati u BIH, Hrvatska, Ivo Josipović, SDP BIH, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Hrvatska, Politika, Valentin Inzko, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Mostar, Hercegovina, Ivo Josipović, vic, Tomislav Karamarko, Papa Benedikt, predsjednik Josipović., Ivo Josipović, Vedran Mornar, Hrvatski nogometni savez, hrvatski nogomet
Kakvo god rješenje predlože Hravti u BiH, Zagreb će ga podržati.  Bio to entitet ili federalna jedinica.

Ali, većina relevantnih političkih grupacija, pri tome, upozorava da treći entitet možda i nije najsretnije rješenje za Hrvate u BiH zbog očigledne činjenice da su naseljeni praktično od Hercegovine preko srednje Biosne do Posavine.

Zato više zagovornika ima opcija o federalnoj jedinici, u kojoj bi Hrvati imali većinu. S tim da bi ona na državnoj razini imala uticaj kao ostale dvije - srpska i bošnjačka.

Dakle, federalna jedinica definitivno je opcija koja će dobiti podršku službenog Zagreba. Ali, samo i isključivo ako o njenom prihvatanju bude odlučeno na način propisan Ustavom BiH. Znači dvotrećinskom većinom u parlamentu i uz suglasnost sva tri naroda.

Ono o čemu su svi u Hrvatskoj suglasni jeste da, upravo zbog položaja Hrvata u BiH, susjednu državu treba preurediti, a zato je potreban novi ustav koji će biti pravni osnov takvog preuređenja.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić navodno se, bar je tako sam tvrdio, razišao devedesetih godina prošlog stoljeća s Tuđmanom zbog BiH. Zanimljivo je da je najveći otklon od njegove politike već u startu povukao njegov nasljednik na čelu Hrvatske - Ivo Josipović, također na istom terenu.

Dok je Mesić osuđivao ideje o trećem hrvatskom entitetu kao "cementiranje etničkog čišćenja", Josipović u svakoj prilici ističe kako podrška Zagreba nekom drugačijem uređenju BiH, pa tako i troentitetskom, zavisi prije svega od podrške za takav projekat u samoj BiH.

Opće je poznata činjenica da je Zagreb, nakon propasti Herceg-Bosne, koja je začeta u Tuđmanovom "inkubatoru", izgubio svaku incijativu na tom planu, osim što je Mesić uporno radio na rušenju daytonske BiH, a sve zbog Republike Srpske, čijim je postojanjem bio opsjednut.

Danas se situacija u korijenu promijenila, zahvaljujući, velikim dijelom, upravo njegovom nasljedniku Ivu Josipoviću.

(Marko Rokinić / Srna)