Hrvatima u BiH prijeti fizičko iskorjenjivanje

biskup komarica, Biskup Franjo Komarica, BIH, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, biskup komarica, biskup komarica, prognanici, povratak, održiv povratak u BiH, hrvatski narod bih, Republika Srpska, Federacija BIH, mons. dr. Franjo Komarica, caritas, zasjedanja Biskupske konferencije BiH, Sarajevo, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, biskup komarica, Izjava Komisije Justitie et pax, Komisija Justitia et pax (Pravda i mir), Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Hrvati u BIH, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Kolinda Grabar Kitarović, Biskup Franjo Komarica, Hrvati u BIH, knjiga, Banja luka, progon, Biskup Franjo Komarica, Republika Srpska, biskup komarica, BIH, Republika Srpska, Republika Srpska, Biskup Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, mons. dr. Franjo Komarica, biskup komarica, bh. hrvati, Biskup Franjo Komarica, Dragan Dodig, mons. dr. Franjo Komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Bis
Banjalučki biskup Franjo Komarica sastao se u petak u Koprivnici s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem i saborskim zastupnikom HSS-a Mladenom Mađerom te ih upoznao s teškim položajem Hrvata u BiH.

'Oni su u dramatično teškoj, egzistencijalno neizvjesnoj situaciji i prijeti im fizičko iskorjenjivanje ne samo u Republici Srpskoj, nego se broj Hrvata smanjuje na području cijele BiH', rekao je biskup Komarica.
'To se događa pred vašim očima, pred očima slobodne i samostalne države Hrvatske koja je sastavni dio Europske unije. Mi Hrvati smo velikim dijelom dio Europske unije, a od nje smo dobrim dijelom ostavljeni na cjedilu', istaknuo je biskup Komarica u izjavi novinarima, ocjenjujući da se o hrvatskom dijelu stanovništva u BiH danas nitko ne brine.

Problem opstojnosti Hrvata nije ograničen samo na granice unutar Republike Srpske, gdje ih danas živi jedva pet posto u odnosu na prijeratna vremena, nego se njihov broj smanjuje na području cijele susjedne države u kojoj su oni jedan od tri konstitutivna naroda, upozorio je.

U Republici Srpskoj ostaje živjeti samo starije stanovništvo o kojem se brine još jedino Caritas i katolički svećenici, rekao je biskup Komarica, ističući kako Hrvatima u BiH materijalno, pravno i politički ne pomaže ni međunarodna zajednica ni domaća politička garnitura.

'Zato mi je tim draže doživjeti da vi imate otvoreno srce i uši kako biste saslušali o malom segmentu naše stvarnosti koji ukazuje na dramatičnu situaciju', rekao je biskup Komarica i zahvalio domaćinima na iskazanom interesu za svoje sunarodnjake iz susjedne države.

Domaćin, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ponudio je suradnju Banjalučkoj biskupiji, institucionalnu i svaku drugu jer je, kako je rekao, dužnost svih nas pomoći Hrvatima koji žive na području Republike Srpske.

Zamjenik župana Ratko Ljubić rekao je da je Koprivničko-križevačka županija iz proračuna izdvojila 120.000 kuna da bi jednoj hrvatskoj obitelji u bosanskoj Posavini obnovila kuću. Saborski zastupnik Mladen Mađer ocijenio je da saborski zastupnici birani u dijaspori nisu dovoljno aktivni.
'Malo se čuje o Hrvatima u Bosni', rekao je Mađer i najavio da će na jednoj od sljedećih sjednica Hrvatskoga sabora tražiti stanku i pritom iznijeti sve ono o čemu je danas govorio biskup Komarica, a prozvat će i zastupnike zadužene za dijasporu da nisu aktivni.