Hrvatima ne smiju drugi birati članove Predsjedništva BiH

...o toj zemlji poput Daytona 2 ističući da se domaći političari moraju dogovoriti o ključnim prijeporima među kojima je najvažnije pitanje provedbe presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga koje bi omogućilo napredak te zemlje u europskim integracijama.

Prethodni dogovor
- Nema novih Daytona i mi se u BiH moramo okupiti oko nove ideje euroatlantskoga procesa koji bi bio prihvatljiv za BiH i tri naroda. To je jedini pravi put. Priželjkivanje da će nam netko drugi donijeti rješenja nije realno", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru. Pojasnio je da je i prigodom nedavnog susreta s ravnateljem Odjela za Balkan pri američkom State Departmentu Jonathanom Mooreom u Mostaru čuo ohrabrenja američke administracije za inicijativom domaćih političara. Pojasnio je da će se dogovor oko provedbe presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga, kojim je cilj otkloniti diskriminaciju prema manjinama te onemogućiti nametanje predstavnike Hrvatima, pokušati pronaći u bilateralnim razgovorima prije zajedničkog sastanka vladajuće šestorke. "Sastanci šestorke nemaju smisla dok se ne dogovorimo oko rješenja. S hrvatske strane smo stavili do znanja da je ključno da jedan narod ne bira drugima predstavnike u vlasti", objasnio je Čović. Po njegovim riječima više mogućih rješenja je na stolu te da postoji prostor za dogovor uz više izbornih modela.

Neizravni izbor
I predsjednik SDA suglasio se da rješenja mogu biti putem izravnoga izbora članova Predsjedništva BiH ili pak neizravnog kroz Parlament uz uvjet da se izbjegne mogućnost nametanja rješenja malobrojnijim narodima. "Mi imamo zajednički stav da predstavnici jednoga naroda ne biraju predstavnike drugih naroda. Ali, jednako tako smo protiv asimetričnih rješenja i uspostave treće izborne jedinice", rekao je Tihić. Također je naveo i da osobno smatra da je nerealno očekivati organiziranje nove mirovne konferencije za BiH, ali da bi se međunarodna zajednica trebala angažirati u posredovanju dolaska do rješenja. "OHR i međunarodna zajednica trebaju učiniti dodatni napor kako bi sustav u BiH bio funkcionalniji i ugraditi sustav deblokade. Sada imamo sustav blokade, a nemamo deblokade. Primjerice u RS-u ne pokazuju nikakvu fleksibilnost oko rješenja "Sejdić - Finci", - rekao je predsjednik SDA.

Večernji list