Hrvati zaprijetili vitalnim nacionalnim interesom

hravti bih, nacionalni interes

Poslanici iz hrvatskog naroda istakli su kako neće prihvatiti nijednu drugu opciju dok ne budu riješene dvije sporne točke na koridoru 5c, a koje se odnose na dionice u Počitelju i Blagaju.

Inicijativu da odluka o pristupanju izradi prostornog plana za dionicu Kakanj - Zenica bude uvrštena na dnevni red, kao i odluka o davanju suglasnosti na kredit Evropske investicijske banke od 75 miliona eura za nastavak gradnje ove dionice dao je Besim Imamović, dopredsjedavajući Doma naroda.

"Prihvatanjem ovih odluka bio bi složen mozaik, odnosno bili bi stečeni uvjeti za nastavak gradnje autoceste Kakanj - Zenica. Odluka o izradi prostornog plana usvojena je u Predstavničkom domu u rujnu prošle godine, a Vlada FBiH dala je suglasnost na kredit EIB-a. Dom naroda nije povukao potez koji je na njemu", kazao je Imamović.

Dodao je kako je nelogično da neko ne želi da uzme novac koji mu je ponuđen, otvori javne radove i na taj način napuni budžet FBiH. Ovoj inicijativi žustro su se usprotivili poslanici iz Kluba hrvatskog naroda.

"Nećemo to prihvatiti dok autocesta ne bude planirana kroz cijelu BiH. Ne želimo da to ide parcijalno, jer tada nema ravnomjernog razvoja. Nećemo ovo prihvatiti, nego ćemo zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pa se autocesta neće graditi nigdje", istakao je Josip Perić, predsjednik Kluba Hrvata.

Dodao je kako je dogovor jedini način rješavanja ovog problema, te da će hrvatski delegati podržati obje Imamovićeve odluke, ali tek nakon rješavanja cijele dionice autoceste.

Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH, delegatima je kazao kako je Odbor za praćenje izgradnje koridora 5c usvojio tri zaključka koja su proslijeđena Vladi FBiH.

"S obzirom na to da je na posljednju odluku o prostornom planu Ministarstva prostornog uređenja FBiH stavljen moratorij, Radna grupa je zadužena da izanalizira dvije sporne točke i za obje predloži po dva rješenja. S obzirom na to da je to dugotrajna procedura, Radna grupa je zadužena da na osnovu postojećeg plana iznađe način za dobijanje urbanističke i drugih suglasnosti za gradnju na sva četiri lota", kazao je Šećkanović.

Svetozar Pudarić, delegat iz reda srpskog naroda, ocijenio je kako je nevjerovatno da su političari pokušali iznaći model kako da zaobiđu zakon, iako imaju obavezu da izrade novi prostorni plan.

Stjepan Krešić, predsjedavajući Doma naroda, nakon što su delegati bili spremni da Imamovićeve inicijative uvrste u dnevni red, ponovio je upozorenje hrvatskih delegata.

"Hrvatski narod povući će pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ako vam je to cilj, samo izvolite", rekao je Krešić, nakon čega je Alija Begović, predsjednik Kluba Bošnjaka, zatražio pauzu radi konsultacija.

Tijekom pauze održana je i sjednica Kolegija Doma naroda zajedno s premijerom i dopremijerima FBiH, na kojoj je usvojen zaključak kojeg je podržala većina poslanika.

"Predlažemo da bude usvojen zaključak kojim u potpunosti podržavamo zaključke Odbora za praćenje izgradnje koridora 5c. Nakon što zaključci Odbora budu usvojeni na Vladi, Dom se obvezuje da će u žurnom postupku potvrditi odluke Vlade", kazao je Krešić.

Miro Lazović, delegat iz reda srpskog naroda, jučer je ponovo pozvao poslanike SDA i HDZ BiH da se konačno dogovore o imenovanju ministra prostornog uređenja FBiH. Ova funkcija upražnjena je od polovine rujna kada je Salko Obhođaš podnio ostavku.

"O ovom problemu razgovarao sam s predsjednicom FBiH Bojanom Krišto.  Kazala mi je kako je problem u dogovoru ove dvije stranke, koje pozivam da se dogovore. Na ovakav način blokirane su značajne investicije", kazao je Lazović.

Prihvaćen Nacrt zakona o platama

Dom naroda Parlamenta FBiH jučer je usvojio Nacrt zakona o platama i drugim naknadama u organima vlasti u FBiH. Protiv ovog nacrta, kao i u Predstavničkom domu, bili su delegati oporbenih stranaka.

Poslanici  su većinom glasova podržali zakone o unutrašnjoj trgovini i rudarstvu. Potporu delegata u Domu naroda dobili su zakoni o krvi i krvnim sastojcima, te o geo istraživanjima. Dom naroda dao je suglasnost Pravobraniteljstvu FBiH za sklapanje vansudske nagodbe po tužbi AD "Progres" Beograd, a izjašnjavanje o zakonu o veterinarstvu odgođeno je za nastavak sjednice.