Hrvati vole BiH i žele u njoj živjeti, no želi li BiH njih?

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,
...otkrilo je kako, unatoč svemu, bh. Hrvati i dalje žele živjeti u BiH - ma kako to paradoksalno izgledalo.

Iako je Bosna i Hercegovina glavni neprijatelj gotovo svim svojim stanovnicima, posebno Hrvatima, čak dvije trećine njih je doživljava svojom domovinom.

Naime, Bošnjaci gotovo bez izuzetka osjećaju BiH kao svoju domovinu, pokazali su rezultati istraživanja koje je provela banjolučka agencija Prime Communications. Dvije trećine ispitanika hrvatske nacionalnosti se slaže sa tvrdnjom "BiH je moja domovina", dok je taj osjećaj najmanji kod Srba - jedna trećina njih je pozitivno odgovorila na konstataciju koja je bila predmet istraživanja.

Agencija iz Banja Luke je u svibnju ove godine pitala građane osjećaju li, i u kojoj mjeri, Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Odgovore je dalo 1.250 punoljetnih osoba, u više od 50 bh. općina, metodom usmenih intervjua.

No, glavno je iznenađenje činjenica da se čak dvije trećine Hrvata izjasnilo kako BiH osjeća svojom domovinom.

Dakle, iako su Hrvati masovno stradali u proteklom ratu, protjerani iz cijele RS i većine područja FBiH u kojima je vladala Armija BiH, iako je Daytonski mirovni sporazum provođen na štetu Hrvata, iako su međunarodni dužnosnici mijenjali Ustave BiH i FBiH na štetu Hrvata, iako je više puta gažena izborna volja hrvatskoga naroda, iako mnogi u BiH ne vide ništa sporno u fenomenu Komšić, iako se novac crpi iz hrvatskih krajeva i prelijeva u bošnjačke, iako je za međunarodnu zajednicu 5 trećina od 17... - Hrvati i dalje osjećaju BiH svojom domovinom.

Hrvati su vezivno tkivo BiH i ova država neće postojati bez politički ravnopravnih Hrvata i to na području cijele BiH. Hrvati su ti koji povezuju BiH s Europom, oni su ti koji imaju kapacitet povezati Srbe s Bošnjacima, Republiku Srpsku s Federacijom.

Politička ravnopravnost bh. Hrvata je put ka dolasku do funkcionalne BiH; ili će svi biti jednaki u državi, ili države neće biti.

Hrvatski narod, pak, još uvijek pokazuje kako želi živjeti u BiH i kako se za nju spreman boriti. Bez obzira na sve.

Dnevnik.ba