Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju birati svoje predstavnike!

Moraju se izbjeći manipulacije s izborima koje se evidentno događaju.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu, potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Dubravka Šuica, danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovala u raspravi o Izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. Riječ je o godišnjem izvješću kojim se prati napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji s obzirom na to da ta zemlja ima status potencijalnog kandidata od 2003. godine, a u veljači 2016. godine službeno je podnesen i zahtjev za članstvom u EU.

Zastupnica Šuica ovom prilikom izjavila je: „Najprije želim zahvaliti Komisiji i povjereniku Hahnu na velikom zalaganju za BiH, i naravno našem izvjestitelju gospodinu Predi. Točno je da je 2015. godine bio uzlazni trend za BiH, a isto tako je točno da je 2017. taj trend nekako zaustavljen i to zaista smatram lošim. Isto tako je jako loše da 4 mjeseca nakon izbora nisu formirane sve razine vlasti. Isto tako, sve što radimo za BiH i što se radi je zbog interesa građana BiH i zbog toga se moraju provesti reforme, ali isto tako nije svejedno ni Europskoj uniji, a posebice ne Hrvatskoj, kako izgleda naša vanjska granica i kako izgleda situacija s naše vanjske granice. Zato nam je jako stalo da BiH krene najboljim putem. Ono što želim ovdje naglasiti je da mi šaljemo uporno poruke političkim vođama u BiH da se moraju dogovoriti, posebice oko izbornog zakona i danas sam dužna to ovdje spomenuti. Dakle, izborni zakon se mora promijeniti i to je nešto što je osnova svih početaka reformi i tako dalje".

Zastupnici u Europskom parlamentu napomenuli su kako je i ovaj izborni ciklus također bio obilježen etničkom podjelom i da je izborna kampanja bila usredotočena na probleme iz prošlosti, bez konkretnih rješenja kojima bi se odgovorilo na probleme građana. Također, zastupnici su izrazili žaljenje što do izmjena izbornog zakonodavstva i usvajanja odluka Ustavnog suda nije došlo prije izbora.

„Moraju se izbjeći manipulacije s izborima koje se evidentno događaju, a ovdje se posebno referiram na članove hrvatskog naroda i hrvatski narod koji nema jednaka prava u BiH kad su izbori u pitanju i stoga smo dužni to napomenuti i ja vjerujem da kad bi se oko toga postigao dogovor da bi sve krenulo boljim putem. Stoga novi vođe, politički vođe u BiH imaju veliku odgovornost i na njima je odgovornost, a na Komisiji, na nama iz Europske unije da im na tome pomognemo", zaključno je izjavila zastupnica Dubravka Šuica.

loading...