Hrvati u BiH: Županije ili tri entiteta

Hrvati u BIH, uređenje
...a ovdje kod nas politika kao "umijeće mogućega" zapravo uopće ne postoji, nego se uglavnom gleda tko će koga prevariti, izigrati, obmanuti, a ako je moguće i uništiti. Kada je kuća ili država postavljena na potpuno krivim temeljima, ne možete očekivati da ona bude čvrsta i stabilna. U novonastaloj državi BiH sve je postavljeno na lošim temeljima, odnosno ratna nepravda ozakonjena je tzv. mirovnim sporazumima. Nema nikakve mogućnosti na nepravednim mirovnim sporazumima graditi pravdu. U nepravedno stvorenoj državi možete očekivati isključivo - nepravdu. Hrvatima u BiH još u ratu prigovaralo se kako su oni krivi za sukob Hrvata i muslimana, ali ako se stvari malo dublje analiziraju doći ćemo do potpuno suprotnoga zaključka. Međutim, vidimo da te analize i činjenice nikome ne trebaju. Jednostavno, percepcija o nekim događajima mora ostati onakva kakvu stvaraju oni jači, odnosno brojniji.

Kako u ratu tako i u poslijeratnom razdoblju Hrvati su opet ostali dežurni krivci za sve nevaljalo u ovoj novopečenoj državi. Srbi su u ratu bili "okolčili" 70 % ovoga prostora koji se obično naziva BiH, pa su onda "dobrohotno" pristali na polovicu. Eto u samom stvaranju države nepravde koja vapi u nebo. Umjesto da se agresora kazni, on dobiva nagradu. Muslimani i Hrvati strpani u tzv. Federaciju prepušteni su na vječitu prepirku i nadjačavanje, a znamo da je jači i brojniji gotovo redovito pobjednik u "boju" (rijetko u životu vidimo primjer Davida i Golijata). Nepravedna podjela na dvije polovine, nepravedan ustroj tzv. Federacije, Hrvatima je kao jedinu slamku spasa ostavio županije. Unutrašnji ustroj tzv. Federacije Srbe, koji su sebi ogradili polovinu prostora, gotovo i ne zanima. Taj svoj prostor obično nazivaju "državom", pa ćete rijetko na njihovim medijima čuti da se nešto dogodilo u BiH, nego to se dogodilo u RS. S druge strane muslimani županije od početka ne smatraju nečim realnim i bitnim. Uspostavljali su tzv. federalna ministarstva koja po tzv. ustavu uopće ne postoje, i što je najgore ta ministarstva raspolažu golemom svotom novca, te su i danas ostala kao dio infrastrukture po kojoj se izrabljuje hrvatski narod u BiH. Očito, ovih je dana muslimansko vodstvo shvatilo da je možda kucnuo čas da se županije u BiH potpuno dokinu, ili barem maksimalno obezvrijede. Jasno, za taj pothvat potreban im je moćni saveznik, a gdje će ga drugo naći nego u onoj drugoj polovini BiH, odnosno kod svoga "prirodnoga saveznika". Kako bi se stvari potpuno okrenule na glavu, muslimanski član predsjedništva izjavljuje: "Krize u Federaciji BiH nema, osim ukoliko je HDZ ne proizvede. A proizvest će je ako nastavi inzistirati na pokušajima da ta stranka nametne pravo veta nad svim procesima", dodavši kako će se državom upravljati sukladno ustavu i zakonima, a ne željama HDZ-a "da sve kontrolira". Ovo je objektivnom promatraču koji stvari promatra sa strane čudno, zlobnicima smiješno, a hrvatskome narodu u BiH - žalosno. Eto, Hrvati su opet nekakav remetilački faktor, inače "potpuno stabilne" BiH. Jasno, iz perspektive srpskoga i muslimanskoga vodstva Hrvati i jesu problem, jer bi se bez Hrvata oni lako dogovorili. Ionako imaju podijeljen ratni plijen na dvije gotovo iste polovine. Za ovaj plan potrebno je ukinuti županije i Hrvate svesti na nacionalnu manjinu. To im i ne izgleda tako teško i neostvarivo.

Možda će se netko zapitati, a gdje je sada Republika Hrvatska, članica EU? Srbi su dobro shvatili, da bi mogli u BiH dobiti što god žele potrebno je u Hrvatskoj maksimalno komplicirati situaciju, kako bi se Hrvatska "zabavila o sebi". Vidimo, Hrvatska se uistinu zabavila nekim nametnutim, isforsiranim nepotrebnim i nepostojećim problemima, tako da Hrvate u BiH u onim bitnim stvarima ne spominje ni jedna politička opcija iz RH. Ovo je strahovito opasno stanje Hrvata u BiH, te će ovdašnji korpus hrvatskoga naroda trebati mudro vodstvo koje će znati donositi ispravne poteze, a jedno od najjačih oružja ovdašnjih Hrvata trebalo bi biti potpuno političko i svako drugo jedinstvo. Na ovaj grubi nasrtaj na suverenitet hrvatskoga naroda u BiH koji je učinilo srpsko i muslimansko vodstvo međusobnim sporazumom, Hrvati će trebati pametno odgovoriti.

cnak.ba