Hrvati u BiH već danas krenite u borbu protiv nepravde!

Najprije im je Petrich od osam ministarstava ukrao tri, a sada od preostalih pet pokušavaju oteti barem još jedno. A te preostale hrvatske mrvice dali su onima koji nemaju izborni legitimitet. Vlast nametnuta na nezakonit način razvlastila je sve one za koje je hrvatski narod glasovao. Cinizam pojačavaju zamjenom teza. Pa oni koji su ustvrdili da imaju potrebnu trećinu za odluke (šest od sedamnaest!!!) danas za krizu optužuju njezine žrtve.

Piše: Jozo Pavković/vecernji list

Bila je prilika jučer ispraviti nepravdu. Nelegalni federalni predstavnici su preko svojih Hrvata vještom manipulacijom još jednom sve odgodili. Do neke nove prilike. A sebi kupili fotelje. Barem još neko vrijeme. I goleme nagrade od bošnjačkih stranaka koje ne žele iz vlasti. Sada osobnu trgovinu nazivaju borbom za ustavna prava. Ne prigovaram bošnjačkoj stranci za lobiranje. Dapače! I njima je učinjena nepravda.

Predstavnici većinske hrvatske volje konačno moraju reći - dosta. Nema više smisla. Sudjelovanje u ovakvom igrokazu samo dodatno rastače ionako tragičnu poziciju najmalobrojnijeg naroda. Jučer su se i koalicijski partneri morali zacrvenjeti. Što su oni učinili za povratak onih koje su i sami izbacili. Ili možda i njima odgovara ovakva pozicija. U vlasti su, a imaju ruke i hrvatske većine. Koja je u oporbi. Idealno! Griješim? Mogu me već danas demantirati. Neka premijer danas podnese ostavku. Od sutra se može početi formirati nova Vlada.

Licemjerno je što se na Budimirovo iskorištavanje Ustava ponajviše zgražaju baš njegovi mentori. Koji su ga upravo na takav način postavili. Rezultat - dvije godine kaosa i izgubljenog vremena.

Neće samo Hrvati, već će svi građani BiH plaćati ovakve igre manjine s većinom. I obrnuto. A međunarodna zajednica sve mirno promatra. Nikako da shvate da "pacijent" (BiH) boluje od teške bolesti. Treba tešku operaciju. A oni ga liječe andolom. Bave se posljedicama, a ne uzrocima. A oni su neriješena nacionalna pitanja. Prije svega - hrvatsko. Čim se ustavnim promjenama zajamči svakom narodu i "Sejdić-Finciju" ravnopravnost, odmah će građani birati one za koje će vjerovati da im mogu popraviti životni standard. Tada neće međunarodna zajednica trebati više smišljati kako silom srušiti nacionalne stranke. Koje će biti sve popularnije dok pojedine narode predstavljaju oni koji su dobili najmanje glasova ili su ih pak izabrali drugi.

Jučerašnja odluka kojom je onemogućen povratak legitimnih Hrvata u vlast najzornije svjedoči karikaturalnost sustava i neiskrenih odnosa. Ustav se opet koristi samo zbog rupa u njemu. I osobnih interesa. Mora konačno netko preuzeti odgovornost. Hrvati? Zašto ne! Već od danas svim zakonitim sredstvima treba krenuti u borbu protiv nepravde. Ako se to ne dogodi, hrvatska izbjeglička kolona bit će sve duža, onih koji su kupili kartu samo u jednom pravcu. Putom bez povratka. Iz daytonske tvorevine.