Hrvati u BiH su 'samo na papiru konstitutivni narod'

Hrvati u BIH, majorizacija, HRS, Hrvati u BIH, prava, Herceg Bosna, BIH, popis, brojevi, narodi, HVIDRA, Mostar, Halid Genjac, braniteljske udruge, udruge, HNS BiH, HDZ BiH, javna tribina, Kolinda Grabar Kitarović, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, velimir raspudić, čovjek, vjera, BIH, Hrvati u BIH, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, HNS BiH, HDZ 1990, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Daniela Škegro, BIH, Hrvati u BIH, Bošnjaci, udruge, BIH, izbori, Hrvati u BIH, izbori, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, izbori, Daniela Škegro, sabor, Hrvatskom saboru, hrvatski sabor, Hrvati u BIH, sabor, Hrvati u BIH, BIH, Nepravda, dan hrvata, Hrvati, Široki Brijeg, Velika Gospa, dijaspora, hercegovačka dijaspora
...u Zagrebu Nevenko Herceg, predsjednik Savjeta hrvatske vlade za Hrvate izvan Hrvatske na prvoj, konstituirajućoj sjednici tog tijela.

"Hrvati izvan Hrvatske su u različitim položajima. Hrvati BiH kao i Hrvati Vojvodine su u najtežem položaju", rekao je Herceg, koji je iz Bosne i Hercegovine, na tiskovnoj konferenciji po završetku prvog dana dvodnevne sjednice.

Po njegovim riječima, Hrvati u BiH su "samo na papiru konstitutivni narod" i u vrlo su teškom položaju jer ne mogu birati svoje predstavnike ili im se to pravo onemogućava. Osim toga, imaju nepovoljno ustavno rješenje i nisu ravnopravni u svim segmentima s ostala dva konstitutivna naroda, Srbima i Bošnjacima, dodao je.

Također je rekao da se hrvatske zajednice u susjednim zemljama gdje su manjine nalaze u teškoj situaciji, osobito hrvatska manjina u Vojvodini.

Na pitanje novinara što Hrvatska čini za Hrvate u BiH, Herceg je rekao da je od osamostaljenja RH do danas bilo uspona i padova te da ne treba puno pričati o prošlosti već se okrenuti budućnosti.

"Ja se nadam... da ćemo se bolje čuti, bolje razumjeti" u budućoj suradnji, kazao je. Također je izrazio nadu da će vlada čuti o čemu pričaju Hrvati izvan Hrvatske.

Upitan što očekuje od Savjeta da učini za Hrvate u BiH, Herceg je odgovorio da bi volio da za njih postoji poseban savjet.

Na prvoj dvodnevnoj sjednici Savjeta vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske izabrano je rukovodstvo tog tijela - predsjednik i četiri potpredsjednika.

"Drugi cilj je pred nama, onaj važniji - zaštita prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske i zaštita i jačanje naših zajednica", istaknuo je. Također je naglasio važnost uspostave svekolike suradnje s Hrvatima izvan Hrvatske te stvaranje uvjeta za povratak iseljenika, odnosno njihovih potomaka... da se vrate u domovinu, da investiraju, da pomažu i da jačaju gospodarstvo i ukupan gospodarski i politički život RH."

"Hrvatska ima brojne resurse... ali isto tako jedan veliki neiskorišteni resurs je iseljeništvo", rekao je on.

Sjednica savjeta nastavlja se sutra kada će govoriti predstavnici iz raznih zemalja o položaju stanju i potrebama Hrvata.

Članove Savjeta primio je u srijedu premijer Zoran Milanović i to je bio prvi susret predstavnika svih Hrvata izvan domovine s predstavnicima izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Savjet je utemeljen odlukom vlade 6. lipnja 2013., a zadaća mu je pomagati vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Hrvatske.

Članovi savjeta iz redova pripadnika Hrvata izvan domovine su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Hrvatske, a imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze na mandat od četiri godine. Članovi savjeta su i predstavnici državnih tijela i institucija RH.

Dnevno.ba