Hrvati u BiH ponovo su onemogućeni u utjecaju na političko uređenje svoje domovine

Hrvati u BIH, majorizacija, HRS, Hrvati u BIH, prava, Herceg Bosna, BIH, popis, brojevi, narodi, HVIDRA, Mostar, Halid Genjac, braniteljske udruge, udruge, HNS BiH, HDZ BiH, javna tribina, Kolinda Grabar Kitarović, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, velimir raspudić, čovjek, vjera, BIH, Hrvati u BIH, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, HNS BiH, HDZ 1990, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Daniela Škegro, BIH, Hrvati u BIH, Bošnjaci, udruge, BIH, izbori, Hrvati u BIH, izbori, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, izbori, Daniela Škegro, sabor, Hrvatskom saboru, hrvatski sabor, Hrvati u BIH, sabor, Hrvati u BIH, BIH, Nepravda, dan hrvata, Hrvati, Široki Brijeg, Velika Gospa, dijaspora, hercegovačka dijaspora
Građani BiH biraju tri razine vlasti. Prvi rezultati mogli bi biti poznati iza 21 sat. Za Dnevnik Nove TV iz Sarajeva izvještava Ivana Petrović, urednica vanjske politike.

"Prvi neslužbeni rezultati općih izbora u BiH mogli bi biti poznati iza 21 sat. Točno u ponoć Središnje izborno povjerenstvo (SIP) održat će konferenciju za novinare na kojoj će priopćiti okvirne rezultate i tada će se moći vidjeti kako stoji kompleksni sustav BiH", kaže Ivana Petrović.

Zanimljivo je da je BiH zemlja s oko 3,5 milijuna stanovnika, a pravo glasa ima 3,3 milijuna birača. U njih su pribrojeni i oni koji su odselili, a imaju pravo dopisnog glasovanja koje se odvija u diplomatskim i konzularnim predstavništvima.

U Sarajevu se ne stječe dojam ispolitiziranosti. Ljudi ondje vrlo malo govore o izborima, malo ih komentiraju.

Ostavlja se dojam da su nezainteresirani. No, Sarajevo nije mjerilo, jer tu su stvari posložene. Stanovnici Sarajeva ne vode politizirane debate nego se nadaju da će im ishod izbora pružiti bolji život.

Hrvatsko pitanje temeljni je problem izbornog sustava BiH. Problem je u tome da dobar dio političkih lidera BiH ne žele spoznati kako u BiH doista postoji hrvatsko pitanje i to već dugo vremena. Iako hrvatski predstavnici u tijelima vlasti stalno nastoje ukazivati na problem nametnutih ustavnih rješenje kao i na problem neusklađenosti, prije svega izbornog zakona u BiH s ustavom BiH.

Hrvatima je uskraćena mogućnost koju imaju drugi konstitutivni narodu, a to je da biraju i da budu birani od pripadnika svog naroda. Jer legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda u tijelima vlasti bi trebali imati samo oni koji su izabrani od hrvatskih birača, što nije slučaj.

Izmjene izbornog zakona, a potom i Ustava je ono što se nije dogodilo nakon što nije implementirana odluka Ustavnog suda po apelaciji Ljubić i time su Hrvati još jednom onemogućeni da utječu na političko uređenje njihove domovine BiH./HMS/