Hrvati u BiH: Orginal Marlboro u kutiji od Drine

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,
...prema naprijed, u bolje sutra, kako su svi i obećavali uoči izbora.

Tko će biti u koaliciji koja će vladati u naredne četiri godine ostaje da vidimo, a ono što je većina političkih partija najavljivala uoči, a to govore i nakon izbora, jeste približavanje BiH Europi.

Gdje je danas BiH?

Slušajući ovih dana naše, i one malo manje naše političare, ne možemo se ne zapitati gdje se danas BiH nalazi? Koliko je naša zemlja daleko ili blizu Europe kojom svi teže i kojoj se svi na neki način dodvoravaju. Gledano politički, gospodarski, ekonomski i strateški BiH je stotinama miljama daleko od Europe. Gledano golim okom običnog čovjeka Europa je par metara od nas i BiH graniči sa Europskom uniji dobrim dijelom svoje teritorije.

Hrvati iz BiH

Slušajući te političare kako pričaju o približavanju Europskoj uniji ne mogu ne primjetiti da svi redom zaboravljaju na jednu činjenicu, a ona glasi da su Hrvati iz BiH već od 01.07.2013. punopravni građani Europske unije. U prijevodu velika većina Hrvata ima putovnice Republike Hrvatske i sukladno tome oni su već u Europi. Zahvaljujući svojim susjedima Hrvatima računa se da i oko 250.000 Bošnjaka ima putovnicu Republike Hrvatske. Ta činjenica se malo koristi u razgovorima sa europskim institucijima, i Europska unija bi trebala puno više pozornosti poklanjati svojim građanima koji su trenutno taoci političkih elita u BiH koje još uvijek vagaju kome se prikloniti, zapadu ili istoku.

Uloga Valentina Inzka

Laički gledano BiH je već dio Europe i po tome jer njihov izaslanik, Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ima najveće ovlasti u državi. Kao takav trebao bi biti zadužen i voditi računa o državljanima Europske unije koji imaju prebivalište u BiH. Nekim čudom i po zna čijem dikatatu on se za vrijeme trajanja svog mandata upravo najviše zamjerio Hrvatima i upravo zahvaljujući njegovom (ne) poznavanju matematike Hrvati u BiH su protekle četiri godine bili bez svojih legalno izabranih predstavnika u vlasti FBiH.

Zahvaljujući Inzku i onim političkim partijama koje je on favorizirao, te iste instalirao na vlast oko 500.000 građana Europske unije ostalo je uskraćeno  birati vlast koja će ih predstaviti. Dio njih koji žive u Mostaru, nemaju prava birati, niti biti birani samo zato što je grad Mostar diskriminiran nametnutim Statumom.

Oni koji su živjeli prije rata u BiH dobro znaju što je orginalan Marlboro, a što sarajevska Drina. Upravo takvo stanje je danas sa Hrvatima u BiH koji su građani Europe koji su ostali zarobljeni na Balkanu. Za takvo stanje odgovorni su mnogi čimbenici, ali prije svih političke elite u Sarajevu i Visoki predstavnik Valentin Inzko koji je dozvolio diskriminaciju građana Europske unije.

I poslije ovih izbora Hrvati u BiH će biti ono štu su bili i prije njih, ili u prijevodu građani Europske unije. Razlika je jedino u tome što su ovaj puta  oni izabrali svog člana predsjedništva, i što ovaj puta nije uspio izborni inženjering kao u protekla dva mandata. Oni koji su pokušali i glasovali za drugog člana predsjedništa iz reda Hrvata, prevarili su se i danas nisu ništa više bliže Europi, nego što su bili uoči izbora.

HERCEGOVINA.info