Hrvati u BiH: Mislili su neki da nas neće biti

hb

Ta obljetnica, kao i izjava lidera BH Hrvata Dragana Čovića citiramo: „Gdje god nije bilo Herceg Bosne nema više ni Hrvata" izazvala je buru negodovanja kako od strane bošnjačkih političara, tako i od njihovih medija.

Prije nego li su požurili raspaliti iz svih oružja po Herceg-Bosni mogli su se bar zamisliti kakve će reakcije izazvati njihove riječi. Čuvari BiH, kako sebe često vole nazvati bošnjački političari uzeli su sebi za pravo da  prekrajaju povijest.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini. Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna, bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

To su činjenice koje nitko ne može osporiti i iz njih je vidljivo da je upravo Herceg-Bosna supotpisnica sporazuma iz koje je nastao danas veći BH entitet. Ne treba nikada ni smetnuti sa uma da je vojna komponenta Herceg Bosne, HVO prvi stao u obranu BiH kada su bošnjačke političke elite lagale svom narodu da rata neće biti.

Danas nasljednici tih istih političkih elita sotoniziraju Herceg Bosnu i tako vrijeđaju jedan cijeli narod koji je sada sve samo nije ravnopravan sa dva ostala u državi BiH. Herceg-Bosna je bila volja velike većine Hrvata u BiH, i istina je da su Hrvati samo zahvaljujući Herceg Bosni i HVO-u opstali na ovim prostorima.

Upravo ta istina smeta bošnjačkim političarima koji bi bili najsretniji da se riješe federalnih partnera ili da Hrvate svedu na manjinu uskraćujući im ustavom zajamčena prava. Demokratsko pravo jednog naroda je da ima svoju povijest, da slavi svoje pobjede i da oplakuje svoje poraze. Nažalost u ovoj i ovakvoj BiH Hrvatima se sve uskraćuje. Ono što se obranilo puškom u ratu iz dana u dan se gubilo za pregovaračkim stolom i ucjenama u miru.

Gospodo političari negiranje Herceg Bosne je negiranje FBiH, a samim time i cijele države Bosne i Hercegovine.

Žalosno je što se svojih sunarodnjaka iz matice Hrvatske sjete samo u predizborna vremena u kojima im obećavaju potporu i ravnopravnost, a kada prođu izbori sve se vodi na onu narodnu Obećanje ludom radovnje.

Hrvati su opstali na ovim područjima zahvaljujući čvrstoj volji i vjeri u svoje svetinje. Tako je bilo od pamtivjeka,tako je danas, tako će biti i u budućnosti. Mislili su neki da nas neće biti, ali su se prevarili. Ovo je zemlja naših pradjedova, tu su živjeli i tu će živjeti Hrvati štujući svoje svetinje ma koliko to nekome smetalo.

HERCEGOVINA.info