Hrvati su ključ rješenja, a ne problem

Martin Raguž 5. Dani filma Mostar
"Hrvati su ključ rješenja, a ne problem, ne samo u slučaju ‘Sejdić-Finici', nego u rješavanju najdublje političke i institucionalne krize od Daytona do danas, zato što rješavanjem institucionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda, što sad nije slučaj, stabiliziramo zemlju u cjelini", rekao je Raguž Srni.

Komentarajući stav zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dva HDZ-a traže previše, Raguž je istaknuo da u slučaju političkih stanovišta HDZ-a 1990 nije riječ ni o kakvim maksimalističkim zahtjevima, nego o legitimnim zahtjevima, u skladu sa europskim standardima i vrijednostima.
Raguž je podsjetio i na točku 5 dokumenta koji su lideri stranaka, pa i Izetbegović, potpisali 1. listopada, u kojoj se navodi da se konstitutivnim narodima neće nametati izborna volja.
"Krećemo se u tim okvirima koje smo svi zajedno prihvatili. U ovom trenutku smatramo da su naša politička stanovišta dovela do mogućnosti rješenja i da treba samo malo političke volje, spremnosti i hrabrosti na dogovor kao pobjedu svih, a ne pobjedu nad nekima", naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.

Prema njegovim riječima, poruka je da je dogovor vrijednost i da svi treba da ulože dio sebe da on bude postignut, a ne da netko i dalje pokušava sačuvati poziciju da jedan narod utiče dominantno na izbor predstavnika drugog naroda.
"Kada to budemo imali u glavama, imati ćemo rješenje", zaključio je Raguž.
Na ekspertnom sastanku stranaka iz FBiH, sutra u Briselu, HDZ 1990 će predstavljati generalni sekretar stranke Josip Merdžo.