Hrvati izbačeni iz svih nadzornih odbora

...bošnjački političari Bugojna izabrali su za predsjedavtelja Općinskog vijeća Bugojna Vlatka Glavaša. Izboru Glavaša, za Hrvate Bugojna njihova Željka Komšića, prethodilo je formiranje nove većine u Općinskom vijeću Bugojna. Čini je osam vijećnika Liste za Bugojno kojoj se na posljednjoj sjednici OV pridružio i jedan vijećnik BOSS-a, te sedam vijećnika SDP-a. U oporbi ostaje pet vijećnika SDA, tri iz Saveza za bolju budućnost i dva iz HDZ BiH, uključujući i Gretu Kunu, smijenjenu predsjedateljicu Općinskog vijeća. Podsjećam, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora većinu u OV Bugojna formirali su SDP, HDZ BiH, SBB i BOSS, a zajedno su imali 13 vijećnika od ukupno 25. Raspad ovakve koalicije krenuo je nakon što su vijećnici HDZ BiH odbili podržati prijedlog SDP-a da se Zukanu Helezu, aktualnom ministru za pitanja branitelja u Federaciji BiH i predsjedniku ŽO SDP-a SBŽ, uruči priznanje u povodu Dana općine Bugojno. "Helez je iz prava izveo na desetke stradalnika HVO-a i nema naznaka da je popis konačan, većinom bivših logoraša logora Armije BiH u Bugojnu, i to je razlog što smo mi bili kategorički protiv dodjele bilo kakvog priznanja Helezu. Vijećnici HDZ BiH samo su se držali našeg stava", potvrdili su nam u Koordinaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

Žestoka rasprava

Nametanju Vlatka Glavaša za predsjedatelja OV Bugojna žestoko se usprotivio Miroslav Zelić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ BiH. "Molio bih vijećnika Vlatka Glavaša da iziđe za govornicu i javnosti kaže po kojoj osnovi prihvaća kandidaturu za predsjedatelja Općinskog vijeća. Neka kaže i koliko je puta izašao za ovu govornici i zauzeo se za prava Hrvata Bugojna. Niti jednom otkako je izabran za vijećnika! A zašto bi se i zalagao za prava Hrvata kada je izabran glasovima Bošnjaka, i to iz većinski bošnjačkih i mjesta etnički očišćenih od Hrvata; Odžaka, Golog Brda, Rovne. I danas su ga za predsjedatelja izabrali Bošnjaci. Što se nas Hrvata tiče, Glavaš je bugojanski Komšić", izjavio je Zelić. Sam Glavaš nije reagirao na Zelićeve prozivke, ali jest Ilhan Bušatlić, predsjednik Kluba Liste za Bugojno. "Neće valjda tebi Zeliću Glavaš odgovarat ni objašnjavat što je radio!", izjavio je Bušatlić nakon čega je Zelić replicirao; "Naravno da neće jer ono radi i govori ono što od njega traže oni koji su ga izabrali, a to nisu Hrvati već Bošnjaci". Smijenjena predsjedateljica Općinskog vijeća Greta Kuna ističe kako svoju smjenu ne doživljava osobno, već kao napad na instituciju predsjedatelja Općinskog vijeća koja je u Bugojnu od ove godine po prvi put profesionalizirana.

"Mnogi će moju smjenu tumačiti na krajnje prizeman način. Ja nisam ostala bez posla, profesorica sam u školi. Ono što meni osobno najviše smeta jest činjenica da Bošnjaci kao partnere u vlasti žele isključivo vazale i sluge pokorne, a ne hrvatske političare s kojima mogu surađivati na ravnopravnoj osnovi. Dok se na državnoj razini pokušava pronaći rješenje za provedbu presude "Sejdić - Finci", nama u Bugojnu se nameću novi Komšići, a stranka koja je dobila najviše povjerenja hrvatskog biračkog tijela grubo gura iz vlasti. Vlatko Glavaš dobio je ukupno šest glasova Hrvata u selima s hrvatskom većinom, Crnićima, Bristovima, Kandiji, Čaušlijama, Lugu. Većinu je dobio u selima u kojima Hrvati danas uopće ne žive ili nikad nisu ni živjeli", kaže Greta Kuna, smijenjena predsjedateljica Općinskog vijeća.

Smjena uprava

Na istoj sjednici na kojoj su izabrali novog predsjedatelja Općinskog vijeća, nova većina smijenila je upravna i nadzorna vijeća svih javnih poduzeća u Bugojnu i izabrala nove, jednonacionalne. Donosimo sastav novoizabranih upravnih i nadzornih vijeća te imena privremenih ravnatelja javnih ustanova imenovanih od građanske, a ne nacionalne opcije kako su se požurili novu većinu u Bugojnu nazvati pojedini sarajevski mediji. "Ovim postupkom je poslana jasna poruka bugojanskim Hrvatima kako ne trebaju mislit svojom glavom niti kojim će jezikom govorit, a ni u koju i kakvu školu će ići njihova djeca. Ne trebaju se ‘zamarati' ni nazivima ulica niti birati svoje predstavnike jer oni zapravo ne znaju što je za njih dobro. Za sve će se pobrinuti bošnjački političari", poručuje ironično Miroslav Zelić, predsjednik Kluba HDZ BiH u Općinskom vijeću Bugojna.

VLM