Hrvati iz cijele BiH snažno stali iza velike koalicije

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,
Široki konsenzus zahvatio je sve pore društva - od političara, umjetnika, znanstvenika, crkvenih velikodostojnika, intelektualaca, ali i ostalih građana.

Širok konsenzus

Konsenzus oko zaustavljanja daljnjega ponižavanja hrvatske pozicije u BiH te nove politike koja bi Hrvate dovela u ravnopravan položaj s ostala dva naroda. Dapače, upravo su Hrvati izvan politike svojim izjavama i djelovanjem utrli put formiranju velike koalicije i potpisivanju sporazuma Dragan Čović - Božo Ljubić. No, konsenzus se ne odnosi samo na Hercegovinu. Možda još snažnije Hrvati središnje Bosne, Sarajevske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Unsko-sanske i Posavske županije te Hrvati Republike Srpske podržavaju uspostavljanje velike koalicije. Potpuno neočekivano konsenzus je pogodio sve slojeve društva. Sve je kulminirao izborom Željka Komšića u Predsjedništvo te Miloševićeva savjetnika Emila Vlajkija za dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda. Uslijedila je najava Zlatka Lagumdžije da pretendira na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH, iako ta pozicija u ovom mandatu pripada Hrvatima. Nepravda se nastavila najavom deložacije nadbiskupa vrhbosanskoga, uzoritog kardinala Vinka Puljića iz sarajevske rezidencije. Gotovo da više nema razlika: lijevi ili desni, Napredak ili Matica hrvatska, crkveni velikodostojnici u Hercegovini ili Bosni, Hrvatska zajednica Herceg Bosna ili Hrvatski intelektualni zbor, građani Viteza, Jajca, Žepča, Kiseljaka, Livna, Tomislavgrada, Odžaka, Orašja, Gruda ili Stoca... Konsenzus oko potrebe poboljšanja pozicije Hrvata u BiH prelijeva se i izvan granica zemlje - u Hrvatsku, ali i u iseljeništvo.

Pljesak od svih

Pljesak svih je ono što karakterizira posve novu pojavu na hrvatskoj stranačkoj sceni u BiH. S pravom su Hrvati središnja Bosne i Posavine bili nezadovoljni svojim statusom na hrvatskoj političkoj sceni. Predsjednici hrvatskih stranaka gotovo su svi hercegovački Hrvati. Izuzetak je jedino predsjednica HSS-a Ljiljana Lovrić koja je iz Kiseljaka. Zbog toga valja biti oprezan u raspodjeli mjesta u vlasti. Ako su Hercegovci na čelu stranaka, onda je nužno da središnja Bosna i Posavina moraju u znatno većoj mjeri biti zastupljeni u podjeli pozicija u vlasti koje pripadaju Hrvatima na svim razinama. Upravo su podjele na Hrvate Bosne, Posavine i Hercegovine u velikom dijelu slabile hrvatsku poziciju u BiH, što su vješto znali iskoristiti Sarajevo i Banjaluka.

Proaktivna politika

Velika hrvatska koalicija bi to trebala zaustaviti. Velika koalicija je svoju prvu zadaću ispunila. Spriječila je pakleni pokušaj potpunoga izbacivanja legalno izabranih hrvatskih predstavnika iz tijela vlasti. No primarni zadatak koalicije tek dolazi. Akumuliranje konsenzusa i pretakanje u jasan cilj - izgradnju proaktivne politike vidljivog popravljanja položaja Hrvata u BiH. Glavni tvorci velike koalicije Čović i Ljubić se slažu da je to hrvatska federalna jedinica u sklopu međunarodno priznatih granica. Identičan stav imaju i sve manje stranke, buduće članice velike hrvatske koalicije.

Piše: Miroslav Vasilj - Večernji list