Hrvati iz BiH u EU će ulaziti bez bilo kakvih ograničenja

BIH, Hrvatska, granica, eu, granična policija, Terenski ured jug, granica, gužva, čekanje, carina, slovakinja, seks, granica, granična policija, šverc, granica, rampa, BIH, Hrvatska, Gorivo, lažne putovnice, granica, Klek, Grude, šverc, roba, granica, schengen, Neretva, schengen, granica, granica, čekanje, Gabela, unka, Makarska, šverc, mrtvac, granica, BIH, Europska unija, Metković, granična policija, BIH, granica, gužva, prosvjednici, Gabela polje, GP Doljani, blokada Doljana, Doljani, Hrvatska zemlja, granica, BIH, granica, granica između Hrvatske i BiH, Gabela, Metković, granica, granični policajac, granični prijelaz doljani, granični prijelazi, granični prijelaz, izdavanje viza, granični prijelaz doljani, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje, stanje na putevima, stanj

Hoće li Hrvati iz BiH, kad Hrvatska postane punopravna članica EU-a, u susjednu državu moći ulaziti bez graničnih barijera, pitanje je koje su ovih predizbornih dana zakotrljali politički dužnosnici i mediji u RH. Na nedavni Večernjakov upit hoće li za bh. Hrvate vrijediti schengenski režim na granici između BiH i RH.

Piše: Zdenko Jurilj/Večernji list

Ista prava kao i u EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova stigao je precizan odgovor u kojem stoji "da će se primjenjivati jednak režim pri prelasku granice na sve osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo i valjanu hrvatsku putnu ispravu". Samim ulaskom u EU, Hrvatska će početi primjenjivati tek dio schengenske pravne stečevine, ali neće istodobno ući i u schengenski prostor, već će ukidanje granica između Hrvatske i starih država članica ovisiti o kasnijoj odluci Vijeća EU-a. Kako bi demantirali stalne medijske i političke špekulacije o pravima Hrvata iz BiH koji imaju dokumente RH, iz ove institucije stiglo je opširno pojašnjenje u kojem stoji kako je odnos između nacionalnog državljanstva i državljanstva EU-a definiran Ugovorom o funkcioniranju EU-a, koji propisuje da je „svaka osoba koja ima državljanstvo države članice - i državljanin EU-a. Državljanstvo EU-a ne zamjenjuje nacionalno državljanstvo, već ga samo dopunjuje.

Slobodno zapošljavanje

Ugovorom iz Maastrichta "državljanstvo pojedinca uređuje isključivo nacionalni propis države članice". To načelo vrijedi i u situaciji kada pojedinac ima dvostruko državljanstvo bilo države članice, ili države nečlanice, što je i potvrđeno praksom suda EU-a. U hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu, pojašnjavaju u Ministarstvu vanjskih poslova RH, stjecanje i prestanak hrvatskoga državljanstva uređeni su Zakonom o hrvatskom državljanstvu. Državljanin RH koji ima i strano državljanstvo, pred tijelima državne vlasti RH smatra se isključivo hrvatskim državljaninom. Po tom će se Hrvati iz BiH koji će posjeduju hrvatsku (EU) putovnicu smatrati državljanima EU-a i uživati ista prava kao i hrvatski državljani iz RH, uključujući prava koja se odnose na zapošljavanje i slobodu kretanja bez graničnih kontrola.