Hrvati iz BiH tražit će svoja ustavna prava u Strasbourgu

Pravosuđe
Ako Hrvati u BiH, kao konstitutivan narod, i dalje ne budu mogli konzumirati svoja ustavna prava, postoji realna mogućnost da po uzoru na slučaj "Sejdić - Finci" ta prava potraže na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prava samo na papiru

Na ovakvu mogućnost ovog tjedna upozorio je Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. i član Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH. U izjavi za Večernjak Ljubić pojašnjava kako je u postojećim ustavnim okvirima razlika između nacionalnih manjina i Hrvata, kad je u pitanju Predsjedništvo BiH, jedino u tome što se pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati, dok se Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu izabrati svog legitimnoga predstavnika. Bez korjenitih ustavnih promjena, kazuje, postoji mogućnost da se zbog ugroženosti Ustavom zajamčenih prava Hrvati žalbom obrate Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Prije nego što se obrate Europskom sudu za ljudska prava, Hrvati iz BiH sa svojim žalbama moraju prvo pokucati na domaće sudske instance. Jedna od njih je Ustavni sud Federacije BiH, ali sudeći prema dosadašnjim iskustvima - nedovoljna da se spriječi daljnja erozija ustavnih prava bh. Hrvata. Tek kad prođe sve relevantne sudske instance u državi, tada se tužbe žalbe mogu podnijeti Europskom sudu za ljudska prava, kao što je to bio slučaj s predmetom "Sejdić-Finci". Predsjednik HDZ-a 1990. i član Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH Božo Ljubić ističe kako će se primjenom presude "Sejdić-Finci" u postojećim ustavnim rješenjima dodatno zakomplicirati ionako osjetljiva politička situacija, i to opet na štetu Hrvata.

Manipulacija manjinama

Slično razmišlja i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je pred sudom u Strasbourgu pokrenuo pitanje političkog aktivizma manjinskih naroda. "Politička prava manjine u ovakvim ustavnim rješenjima bit će, smatra Finci, "izmanipulirana od velikih političkih stranaka". Upravo će te stranke koristiti prava manjina za svoje stranačke interese, na način da će kroz svoje članove iz reda ostalih naroda propagirati navodnu zaštitu ustavnih prava manjina, a sve radi ostvarivanja boljih stranačkih pozicija u institucijama vlasti. To već koristi SDP BiH.

izvor: vecernji list