Hrvate će u Domu naroda Federalnog parlamenta predstavljati Mirvet i Edin

parlament BiH, TV kanal na hrvatskom jeziku, BIH, plaće, Zastupnici, BIH, izbori, stranke, BIH, izbori, Federalni parlament, zastupnički dom, Zastupnici, BIH, Federacija Bosne i Hercegovine, Dom naroda, Hrvati u BIH, Vijeće ministara BiH, zastupnički dom
Jednog bi trebao imati HDZ 1990., dok će tri do četiri biti izabrana iz dominantno bošnjačkih županija. Time će koalicija HNS-a imati više od dvotrećinske većine, što je jamstvo spriječavanja majorizacije Hrvata u izboru izvršne vlasti F BiH i nametanja zakona mimo volje političkih predstavnika Hrvata, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako u nekim od bošnjačkih županija nije bilo ni jednog Hrvata neki zastupnici Bošnjaci izjasnili su se kao Hrvati, kako bi bili izabrani u Hrvatski klub Doma naroda i tako stekli priliku odlučivati o vitalnim hrvatskim nacionalnim interesima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH na jučerašnjoj sjednici odbacilo je, međutim, kandidaturu Muamera Omanovića (SBB), iz Bosnsko-podrinjske županije- Goražde, koji se na kandidaciskoj listi za Dom naroda izjasnio kao Hrvat, jer se na općim izborima 2014. godine izjasnio kao Bošnjak. No, zato nije „diskvalificiran" Edin Fejzić iz Stranke dijaspore, koji će, po svemu sudeći biti izabran u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta F BiH.

U Tuzlanskoj županiji koja broji 35 zastupnika, 34 su Bošnjaka, jedan Srbin i ni jedan Hrvat. Kako nitko od Bošnjaka se nije izjašanjavao na izborima, a ni nakon njih, kao Hrvat to iz ove županije neće biti biran ni jedan izaslanik u Hrvatski klub Doma naroda federalnog parlamenta.

Kandidati iz Sarajevske županije

Iz Sarajevske županije su dvije liste kandidata za hrvatske izaslanike u Domu naroda. Demokratska fronta kandidirala je Marija Vuksanovića, a SBB Fahrudina Radončića Zvonku Marića, koji je, također nakon rata promijenio ime i Anu Babić.

Kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH prihvatilo kandidaturu za zastupnika Mirveta Beganovića iz Laburističke stranke, to će i ovaj zastupnik, po svemu sudeći, biti izabran u hrvatski klub Doma naroda Federalnog parlamenta iz Unsko-sanske županije.

Inače predsjednica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović, kćeka Fikreta Abdića, izjašnjava se kao Hrvatica islamske vjeroispovijesti i u dva je mandata bila je izaslanica u hrvatskom klubu Domu naroda Parlamenta F BiH,

Ostat će upamćena po tome što pri izboru predsjednika i dopredsjednika F BiH nije podržala kandidata platformaške koalicije( Živka Budimira) za predsjednika F BiH, koji nije imao podršku stranaka ( dva HDZ-a) koji su predstavljali većinsku izbornu volju Hrvata. Da je postupila drugačije izbor Budimira, a potom i imenovanje Federalne vlade bilo bi legalno, jer bi s njenim glasom Budimir imao podšku 6 izaslanika iz Hrvatskog kluba, odnosno, kako to propisuje Ustav F BiH jedne trećine izaslanika.

Inače, član SIP-a BiH Branko Petrić upozorio je na na izborne manipulacije kandidata koji promjenom nacionalnog opredjeljenja onemogućavaju konstitutivne narode u ostvarivanju prava.

Zloupotreba slobode nacionalnog izjašnjavanja

"Riječ je o izbornoj manipulaciji i zloupotrebi slobode nacionalnog izjašnjenja", istakao je Petrić u raspravi koju je SIP na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu vodio u vezi sa slučajem Harisa Pleha (BOSS), novoizabranog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koji se izjasnio kao Srbin da bi bio izabran u srpski klub Doma naroda Parlamenta F BiH.

Podsjetimo, izalsnici u Dom naroda Federalnog parlamenta biraju se iz deset županijskih skupština. Hrvatski, bošnjački i srpski klub broje po 17, a klub Ostalih 7 izaslanika. Dom naroda Parlamenta F BiH ukupno broji 58 izaslanika. Pri tome s liste bošnjačkih stranaka i glasovima Bošnjaka bivaju, izabrani ne samo izaslanici u bošnjački klub, već i Klub ostalih, gotovo svi izaslanici u Klubu Srba i gotovo trećina izaslanika u Klubu Hrvata, zbog čega je ovaj dom u velikoj mjeri degradiran kao institucija u kojoj bi trebali sjediti predstavnici tri konstitutivna naroda i štititi nacionalne interese.

Slično i u RS-u

Slična je situacija i u Republci Srpskoj, gdje se gotovo svi hrvatski izaslanici u hrvatski klub Vijeća naroda Narodne skupštine RS biraju s lista srpskih stranaka, a koji su prethodno u entitetsku skupštinu izabrani glasovima Srba. I u tom entitetu evidentirani su slučajevi da se pojedini Srbi izjašanjavaju kao Hrvati kako bi bili izabrani u Hrvatski klub.

Iz Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta F BiH bira se 5 izaslanika u hrvatski klub Doma naroda Parlamenta BiH, na način da je za izbor jednog izaslanika potrebna podrška trojice izaslanika iz federalnog Doma naroda.

Raguž - izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH?

Budući će koalicija HNS-a u federalnom domu naroda imati najmanje 12 izaslanika, ova bi grupacija u Domu naroda Parlamenta BiH mogla izabrati 4 od 5 članova ovog doma. Kao peti izaslanik u medijima se spominje predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž. Kako bi „Devedesetka" u Federalnom domu naroda mogla imati ne više od jednog izaslanika Raguž, čini se, računa na podršku izaslanika izabranih iz bošnjačkih kantona koji su preko noći postali Hrvati.

Podsjetimo, predsjednik HDZ 1990. kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od ukupno osvojenih blizu 90.000 glasova, dobio je, prema podacima Instituta za društveno-politička istraživanja 52 posto glasova Bošnjaka./HMS/