HRS: Žele li HNŽ i ZHŽ uistinu pravedniju preraspodjelu prihoda u FBIH?

hrs

Izmjene Zakona na temu preraspodjele prihoda u FBiH, o kojem je bilo toliko galame u predizbornoj kampanji, vjerojatno neće biti dio tog iznenađenja.

„HNŽ gubi oko 40 milijuna KM koje se prelijevaju Sarajevu i Goraždu!" „ZHŽ-u u devet godina FBiH otela skoro 50 milijuna KM!",... S ovim i sličnim naslovima nas bombardiraju hrvatske tiskovine kadgod intervjuiraju ministre financija ili premijere HNŽ-a i ZHŽ-a, kada se govori o dugovanjima ovih dviju županija, osobito ZHŽ-a koja je pred bankrotom. Slušajući njih, običnom čovjeku dođe otići u Sarajevo i prosvjedovati ispred zgrade Parlamenta FBiH i ne odustajati dok se izmjenama zakona preraspodjela prihoda ne uradi u skladu sa, za hrvatske županije, pravednijim omjerima. Običnom čovjeku, ali ne i premijerima ili ministrima financija HNŽ-a i ZHŽ-a. Naime, u Tuzli je održan sastanak gdje se usuglašavao prijedlog izmjena Zakona na temu preraspodjele prihoda u FBiH na kojem su bili premijeri svih oštećenih županija u FBiH, osim, pogađate, najglasnijih: ZHŽ i HNŽ.

Zanimljivo je kako su predsjednici Vlada Bosanko-Podrinjske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Posavske, Unsko-sanske, Srednjobosanske i Herceg-Bosanske županije shvatili značaj ove tematike, te aktivno sudjelovali u diskusiji i izradi prijedloga izmjena Zakona na sastanku u Tuzli, dok to predstavnici vlasti iz ZHŽ-a ili HNŽ-a nisu smatrali shodnim, iako su netom prije i poslije izbora bili najglasniji na ovu temu i unatoč činjenici da su uredno zaprimili poziv na sastanak.

Po podacima koje je prikupila Udruga „Vrisak" postojeći zakon o pripadnosti javnih prihoda privilegira Sarajevsku županiju u odnosu na ostale. Prema ovogodišnjoj raspodjeli javnih prihoda žitelj Sarajevske županije vrijedi 802 KM, naspram žitelja Tuzlanske, Zeničko-Dobojske i Hercegovačko-neretvanske koji vrijede između 410 i 430 KM. Tako primjerice, Sarajevska županija može sebi priuštiti luksuz izdvajanja za obrazovanje 220 milijuna KM, a cjelokupni proračun HNŽ-a je 194 milijuna KM.
Ovim putem pozivamo predstavnike izvršne vlasti HNŽ-a i ZHŽ-a na čelu sa predsjednicima Vlada ovih dvaju županija da se pokrenu i „iznenade" nas kao što nam je najavio predsjednik njihove stranke. Ukoliko ne znaju koje rješenje ili prijedlog bi zastupali, HRS nudi svoj „Prijedlog ustavnih reformi" (dostupan na našoj web stranici) u dijelu preraspodjele nadležnosti.

Sve one koji iskreno i djelotvorno rade na pravednijoj raspodjeli prihoda u FBiH pozivamo da sljedeći sastanak na temu izmjena Zakona o preraspodjeli prihoda FBiH održe u nekom od restorana na području Mostara. Predlažemo ili onaj na pola puta prema Širokom Brijegu ili onaj na južnom izlazu grada. Naime, u tim restoranima je naša izvršna vlast viđenija nego na svojim radnim mjestima.
HRS