HRS: Vlada HNŽ - Obrazovanje, ludom radovanje

hrs
...iz redova SDA. Opet ćemo, dakle, imati ministra koji se neće petljati u obrazovni sustav „komponente B", kako ministar na odlasku naziva nastavu koja se izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Ono što je najveća, da ne kažemo, jedina vrlina Vlade HNŽ jeste da je tijekom cijelog mandata ova Vlada ustrajala u nemiješanju u svoj posao. Pored Premijera koji praktično ne postoji, Ministarstvo obrazovanja je najbolji primjer kako se profesionalno i stručno ne miješa u svoj posao. Primjera ima na pretek.

Djeca su tek nakon 7 završenih razreda dobila svjedodžbu o završenom razredu. Djeci nižih razreda obećane su knjižice. Počevši od ministra, pa do Zavoda za školstvo i ravnatelja škola nitko živ ne zna kad će ih djeca dobiti. Učitelji ne znaju ni kako će ih popuniti, jer knjižice nemaju rubrike prilagođene opisnom ocjenjivanju, hoće li ih popunjavati retroaktivno, za sve godine nepostojanja ikakvog dokumenta o završenom razredu, itd. Izvjesno je da se ništa neće znati dok se gospoda koja je plaćena za brigu o dobrobiti naše djece ne vrati sa (ne)zasluženih odmora. Jedina stvar koja se da naslutiti, jeste da će troškove knjižica vjerojatno snositi roditelji iz svog džepa, što je protuzakonito. No, protuzakonit rad u ovom ministarstvu je jednostavno stvar navike, pogotovo kad se radi o „B komponenti".

Tako, dok roditelji iščekuju knjižice, izdavači ovih dana rade punom parom tiskajući udžbenike upitne kvalitete, lobirajući i „darivajući" ravnatelje škola i nastavnike, ne bi li se njihove knjige našle na popisu obveznih udžbenika. Većina tih udžbenika, koji se pored toga nalaze na popisu Zavoda za školstvo, ne samo da ne odgovaraju pedagoškim standardima, nego i nemaju potrebne suglasnosti nadležnog županijskog Ministarstva. To je još jedan u nizu fenomena: ministarstvo odobrava korištenje udžbenika za koje to isto ministarstvo uopće nije dalo potrebnu suglasnost, čime krši regulativu koje je ono samo donijelo.

Najočigledniji primjer nerada, nebrige i bahatosti jeste nebriga o djeci sa posebnim potrebama. Moglo bi se napisati romane o nestručnoj inkluziji ove djece, svakodnevnim tegobama koje djeca i roditelji ove djece moraju proći zbog neprilagođenosti „prilagođenog" programa i nepostojanja ikakve sustavnosti u radu sa djecom s posebnim potrebama. Za sve to zajednička je isprika nedostatak sredstava. Ali, kada se radi o troškovima reprezentacije, mobitela, službenih auta, upošljavanja rodbine, kumova i odanih stranačkih kadrova, za čudo, sredstva se uvijek nekako pronađu.

Prije dva tjedna Predsjednik HNS-a je rekao kako ćemo u ova dva tjedna biti iznenađeni inicijativama hrvatskih ministara. Pravilnik o udžbenicima, regulativa za devetogodišnje obrazovanje, izmjene Zakona o osnovnoškolskom obrazovanju, pedagoški standardi za „B komponentu", itd. Eto materijala za iznenađenja! Ako ministri ne znaju kako, sugeriramo program reformi obrazovanja i kulture HRS-a. Slobodno neka se posluže, a na raspolaganju smo za svaku eventualnu pomoć.

HRS