HRS: Što će nam neprijatelji, uz ovakve prijatelje

HRS

Zašto županijske vlade, uz podršku hrvatskih ministara, novcem poreskih obveznika financiraju projekte i rad privatnih NVO koje šire neistine i huškaju narod?

Tužiteljstvo BiH selektivnim pristupom optužnicama optužuje u najvećoj mjeri pripadnike HVO-a, retroaktivno primjenjujući kazneni zakon na osnovu različitih pravnih kvalifikacija za ista kaznena djela, ovisno o nacionalnosti osumnjičenika. Na osnovu sadržaja optužnica, zaključuje se kako je HVO zločinačka organizacija, Domovinski rat zločinački projekat, a Republika Hrvatska odgovorna za „sustavno protjerivanje ne-Hrvata". Suprotno presudi Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, pripadnike ABiH se tretira na osnovu KZ SFRJ, dok se pripadnike HVO-a tretira na osnovu KZ BiH. Za isto kazneno djelo pripadnicima HVO-a se sudi za „ratne zločine protiv čovječnosti", dok se pripadnicima ABiH sudi za „zločine protiv ratnih zarobljenika".

Dana 25.07.2017. je 25. obljetnica najvećeg masovnog zločina počinjenog nad Hrvatima od strane VRS u selu Briševu, gdje je masakrirano 68 hrvatskih civila i selo sravnjeno sa zemljom. Tužiteljstvo nikada nije podiglo optužnicu protiv bilo koga odgovornog za ovaj zločin, niti su se odgovorni i njihovi nalogodavci ikada procesuirali. Treba li uopće napominjati kako se za većinu masovnih zločina počinjenih nad Hrvatima uopće ne traže krivci i nalogodavci? Rad ovakvog Tužiteljstva, koje se u potpunosti stavilo u službu bošnjačke političke oligarhije koja želi pisati neku alternativnu verziju povijesti, u Domu naroda HDZ BiH je ocijenio pozitivnim, dok je HDZ1990 bio suzdržan. Dakle, jedni bez ikakvih zamjerki, drugi bez „većih" zamjerki.

HRS se nebrojeno puta javno očitovao po pitanju politički usmjerenog, nepravednog i subjektivnog rada ne samo Tužiteljstva, nego i cjelokupnog pravosudnog sustava. Na sjednicama Predsjedništva HNS-a smo tražili više puta upućivanje apelacija Ustavnom sudu zbog selektivnog pristupa jednakih kaznenih djela, ali uzalud.

Uzalud tražimo i odgovore na pitanja zašto, primjerice, hrvatski zastupnici u izvršnoj vlasti županije Središnja Bosna podržavaju uzurpaciju i otimanje crkvenog zemljišta, te financiranje novcem poreskih obveznika projekte koji veličaju ritualna ubojstva civila i „viteška djela" Mudžahedina.

Isto tako, na sjednici Vlade HNŽ od 30.06.2017. odobreno je 410 000 KM za „potporu projektima više institucija na području HNŽ" i „afirmiranju i održivom razvitku turizma u HNŽ". Budući da je jedna od „institucija" koje su dobile novac poreskih obveznika, uz podršku hrvatskih ministara, i Safet Oručević, za potrebe svoje privatne organizacije koja će „formirati odjel za ratne zločine", dana 07.07.2017. smo službenim putem, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, tražili da nam se u zakonskom roku dostave podaci o namjeni dodijeljenih novčanih sredstava. Unatoč tome što ih Zakon na to obvezuje, Vlada HNŽ u zakonskom roku koji je istekao, nije dostavila informaciju. Budući da se 21.07. održavala i tematska sjednica Skupštine HNŽ baš na temu braniteljske populacije, pismenim putem smo tražili da se i na toj instituciji postavi upit na ovu temu, no i to je bilo uzalud.

Zašto je ovo važno znati? Iz prostog razloga kako bi javnost, kada po društvenim mrežama, raznim medijima, portalima i anonimnim komentarima s jedne strane od stožernika čita kako „HRS dijeli hrvatsko političko tijelo i zagađuje medijski prostor", a s druge, one tobožnje oporbene strane koja nema hrabrosti u oči bilo što kazati, čita kako je „HRS nečiji plaćenik i glasnogovornik", mogla postaviti jednostavno pitanje: koga to zastupaju hrvatski zastupnici? Koji su to, za nas obične smrtnike i Hrvate neshvatljivi, viši interesi na osnovu kojih se godinama drži svijeća kriminalizaciji naših Svetinja od strane bošnjačke političke elite?

Hrvatskom narodu u BiH ovim putem poručujemo da otvori oči. Na jednak način kao što se hrvatski zastupnici bore za obranu digniteta HVO-a, Domovinskog rata i drugih naših vrijednosti, na isti način se bore i za sve drugo. Prema tome, na sljedećim izborima kada budete opet glasovali za iste, postat ćete suučesnici.

HRS