HRS Središnja Bosna - Škola u Jajcu: Gdje prestaje logika, počinje BiH

HRS

To je dokaz kako Odluka o osnivanju škole u Jajcu i očigledna zlouporaba djece u političke svrhe, nisu ništa drugo nego odvraćanje pozornosti sa puno većih i, za život građana, važnijih problema.

Odluku o osnutku nove škole u Jajcu je donijela Skupština Županije Središnja Bosna 12.07.2016., na zahtjev SDA i roditelja djece koja idu u škole u Jajcu. Dana 17.08. iste godine odluka je objavljena u Službenim novinama, tako da su sve zakonske i legalne procedure ispoštovane na ovu temu.

Međunarodnoj zajednici, OSCE-u , strankama koje oni financiraju i promoviraju, te nevladinom sektoru očigledno nije u cilju da legalne i legitimno izabrane institucije rade svoj posao, pa tako ovu odluku smatraju „apartheidom i podjelom BiH". Isti ti ljudi i subjekti, kada se radi o obrazovnom sustavu u RS-u, smatraju kako je temeljno ljudsko pravo bošnjačke djece u tom entitetu imati nastavu po bosanskom planu i programu. Tko je tu lud?! Dovoljno je bilo pogledati informativne emisije ovih dana po sarajevskim medijima. U istoj emisiji pušta se prilog o tome kako se Bošnjacima onemogućava njihovo pravo na nastavni program na njihovom jeziku (npr. bivši načelnik Srebrenice govori kako mu djeca pričaju ekavicom), dok u sljedećem prilogu to isto pravo u Mostaru, Jajcu i Travniku se zove apartheidom, podjelom BiH i dr.

Ako im je već stalo do dobrobiti građana, zašto nitko od ovih dušobrižnika detaljnije ne propituje i ne istraži slučaj pronalaska eksplozivne naprave u blizini KŠC Travnik, koju je po službenoj verziji „poplava izbacila"? Znajući kako u danima prije pronalaska naprave poplava uopće nije ni bilo, kako je naprava bila nova i bez ogrebotine riječnog korita, kako je, da je istina o poplavi, po morfologiji samog korita praktično nemoguće da se baš na tom mjestu zaustavi „ploveći eksploziv", čudno nam je, ali ne i iznenađujuće, da se ignoriraju svi službeni i upiti na ovu temu i da nikoga ovaj slučaj ne zanima. Toliko i tome kako nam ne treba kanal, jer eto dobili smo ''podrobne'' informacije i o ovom slučaju, kao i o mnogim sličnim. Ako je već kvaliteta obrazovanja u dušobrižničkom fokusu, zašto se javno ne otvori tema licenciranja brojnih privatnih škola i fakulteta, vrlo upitne kvalitete, a na kojima studiraju brojni studenti arapskog i turskog porijekla.

Također, nitko ne propituje zbog čega su posljednjih dana sve učestaliji obavijesni razgovori po pitanju „prijetnji za sigurnost BiH", zbog čega je 02.06. ove godine i uhićen turski državljanin u Novom Travniku, dok je, sudeći po medijskim objavama, problem za sigurnost neki koncert. Ne propituje se i sve veća prisutnost poklonika vehabijskog pokreta u Središnjoj Bosni, koji su dobili pojačanja u vidu oslobođenih lica iz akcija „Rez", a dodatno bi ih ovih dana mogao pojačati i neslužbeni vođa Bilal Bosnić. Sve veća radikalizacija lokalnog stanovništva očigledno nikoga ne brine, ponajmanje SDA koji slavi viteštvo „braće iz arapskih zemalja", a u danima dušobrižničke rasprave o školi u Jajcu, slave prekidanje postupaka zbog ritualnih ubojstava iz 1993.

Zbog toga je ono u čemu se u potpunosti slažemo sa ovim međunarodnim pijavicama i njihovim lokalnim ispostavama, činjenica kako je sve, pa i problem škole u Jajcu, trgovina između HDZ-a BiH i SDA. Hrvatska stožerna stranka, kao što je to uobičajeno u Središnjoj Bosni, bespogovorno odobrava i podupire sve što SDA traži. Dovoljno se prisjetiti kako su Hrvati jednoglasno podržali uzurpaciju crkvene imovine. Svaka podignuta ruka se izdašno protuuslugom uzvrati na nekim drugim mjestima. Tako je podržana i ova odluka o otvaranju nove škole, s kojom se načelno slažemo, jer smatramo uistinu temeljnim ljudskim pravom roditelja da im djeca nastavu slušaju na jeziku i po programu kojeg žele. Problem leži u činjenici da se svjesno i vješto koriste ove teme, kako se ne bi govorilo o brojnim drugim temama koje se guraju pod tepih isključivo iz nekih osobnih interesa i trgovine i želje da se ne kvari lažna „bratstvo-jedinstvena" slika suživota.

U tome leži prava „podjela BiH". Zemlju „dijele" oni kojima je problem obrazovanje na svom jeziku i/ili nečiji koncerti, dok se stvarni problemi ignoriraju i guraju pod tepih, dok jednom naglo ne isplivaju i sve nas zajedno zateknu. Kad do toga dođe, sigurni smo, neće biti ni pijavica iz međunarodne zajednice, kao ni ovih stranačkih trgovaca. Jedni će se vratiti svojim kućama, a drugi će otići svojim kućama u inozemstvo. Zato krenimo razgovarati o istinskim problemima našega društva, ne zloupotrebljavajmo djecu za interesne stvari i pustimo da legalno i legitimno izabrane institucije rade svoj posao.
HRS Središnja Bosna