HRS: Protivimo se davanju hrvatskog ministarskog mjesta u Vijeću ministara DF-u

hrs

Željku Komšiću se ustupa ono što je nekad tražio Zlatko Lagumdžija: jedno hrvatsko mjesto u Vijeću ministara.

Hrvatski narod u BiH na prošlim izborima plebiscitarno je podržao načela hrvatskog zajedništva u sklopu HNS-a, te je podržao koaliciju predvođenu HDZ-om BiH. Hrvati su na izborima odlučili koga žele da ih zastupa u tijelima vlasti, a to nikako i nipošto nije DF predvođen Željkom Komšićem. DF je trenutno stranka koja se više bori za nacionalne interese Bošnjaka od bilo koje druge stranke. To je njihovo legitimno pravo i to poštujemo, ali protivimo se prijedlogu kojim se toj stranci dopušta imati ministra iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara.

Podsjećamo zastupnike hrvatskog naroda na državnoj razini na Članak 18 Zakona o Vijeću ministara koji kaže kako: za donošenje odluka iz nadležnosti Vijeća ministara, ukoliko ne dođe do konsenzusa, dovoljan je glas najmanje jednoga člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Drugim riječima, to znači da ukoliko to požele, SDS, SDA, DF mogu donijeti odluke o imenovanjima, pravilnicima, podzakonskim aktima i dr. mimo volje legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda u Vijeću ministara, odnosno mimo volje trojice ministara iz reda koalicije HNS-a koji sudjeluju u radu Vijeća ministara. Jedna hrvatska ministarska pozicija u Vijeću ministara u rukama DF-a znači da bi ministri iz reda hrvatskoga naroda mogli biti preglasani!

Postavljamo pitanje svim hrvatskim zastupnicima u svim domovima Parlamenta, što na razini BiH što na razini FBiH: jesu li Hrvati glasovali za to da ministre iz reda hrvatskog naroda imenuje DF? Jesu li glasovali za to da se u Parlamentu podržavaju prijedlozi ilegalne vlade Nermina Nikšića? Jesu li glasovali za to da se mostarski proračun dogovara u sjedištu SDA? Jesu li glasovali za to da se propagandom i procesima želi kriminalizirati HVO, dok zapovjednici Armije BiH sjede u vlasti?

Pozivamo zastupnike hrvatskih stranaka da ne dopuste da oni koji su beskrupulozno gazili izbornu volju hrvatskoga naroda i koji preko noći mijenjaju nacionalnu pripadnost kao par opanaka, dobiju mjesta u izvršnoj vlasti koja pripadaju legitimnim hrvatskim predstavnicima. Hrvatski narod nije za to glasovao na izborima.
Hrvatski nacionalni interesi nisu i ne smiju biti kapital za bilo čiju trgovinu.

HRS