HRS: Oštro osuđujemo politički montirane optužnice protiv zapovjednika HVO-a i „šutnju“ hrvatske politike u BiH

HRS

..., stavljajući se otvoreno na stranu političkih elita koje u mirnodopskim uvjetima nastoje postići ono što se nije uspjelo u ratu.

Nije slučajno kako nema izbora u Mostaru, nije slučajno kako su nasilno prekinuti izbori u Stocu, nije slučajno spominjanje „distrikta Neum", nisu slučajne prethodne optužnice za UZP zapovjednicima HVO-a, kao što nisu slučajne ove zadnje optužnice protiv živućih heroja Domovinskog rata čiji je jedini krimen što su obranili Orašje od velikosrpske agresije. Poraženi u ratu političkim igrama od žrtve žele kreirati zločinca, kako bi u miru ostvarili ono što nisu uspjeli u ratu.

Registrirana 154 masovna zločina nad Hrvatima u BiH prolaze bez traženja odgovornih i nalogodavaca. Zapovjednike HVO-a, koji su prvi stali u obranu BiH, još kada je većina morala „zapamtiti kako ovo nije njihov rat", se tereti za „sustavne i strateški osmišljene" zločine. Za zločine nad Hrvatima po zapovjednoj odgovornosti ne odgovara nitko. Gdje su optužnice za Bugojno? Gdje su optužnice za Lužane, Trusinu, Drenovnik, Busovaču, Zabilje, Vareš, Križančevo selo,... Jesu li Hrvati u ovim mjestima samima sebi izdali nalog i zapovijed kako bi nad samima sobom počinili masovne zločine? Zapovjednike HVO-a se proganja, dok se uručuju zahvalnice i povelje ratnim zločincima u parlamentu RS-a, dok se zapovjednici ABiH kandidiraju na izborima, rade u državnim službama, hodaju slobodno i dandanas gospodareći nad životom i smrću, kao što je to slučaj sa počiniteljima i nalogodavcima ubojstva pokojnog generala Šantića.

No, ono što najviše boli jeste gromoglasna „hrvatska šutnja". Ona boli više od optužnica. Gospodo legitimni predstavnici hrvata u tijelima vlasti, gospodo iz HNS-a, profesionalni polagači vijenaca, zašto ne radite ništa po pitanju jasne i nedvosmislene obrane naših Svetinja koje su vas dovele u situaciju komfora državnih jasala? Jeste li izabrani kako bi dizali akcize za gorivo kako bi se iz Sarajeva moglo brže do Goražda, jeste li izabrani kako bi branili kladionice, jeste li izabrani kako bi nas kreditno opterećivali kod MMF-a da vi i vaši možete nastaviti živjeti životom pijanih bogataša, ili ste dobili skoro plebiscitarnu podršku na temama od nacionalne važnosti? Ako ne možete napraviti ništa, zašto ne napustite pozicije? Ova država radi protiv interesa hrvatskog naroda i ona sve više i više postaje našom tamnicom, a vi svojom šutnjom i neradom uvelike u tome pomažete.
Ovim putem izražavamo najiskreniju i bezrezervnu podršku politički optuženim zapovjednicima HVO-a iz Posavine. Ovima koji u Sarajevu političkim putem provode neku svoju pravdu, te udarom na heroje žele promovirati neku svoju istinu poručujemo: gospodo neće ići! Možete do vijeka progoniti naše zapovjednike, nećete im naškoditi pobijedili su oni i jače od vas. Nećete poljuljati našu vjeru u Svetinje zbog kojih oni nemaju mira niti kada rata više nema. Uzalud su vam pokušaji pisanja neke vaše povijesti. Ima nas koji vrlo jasno znamo tko smo, što smo i radi koga smo danas tu. Ima nas koji nećemo šutjeti radi beneficija vlasti. Ima nas koje ne možete kupiti. Dok ijedan od nas živi, živjet će istina, sjećanja i uspomene na Domovinski rat i na HVO.

Predsjednik HRS-a
Slaven Raguž