HRS: Neumljani trebaju konkretne korake, ne zabrinutost!

potres, Neum, Neum, sezona, ljetovanje, HRS, Neum, brodovi, Neum, hoteli, platformaši

Poraz hrvatske politike je ako Neumljani budu prinuđeni na protest.
Dana 09. lipnja HRS je javno pokrenuo aktivnosti po pitanju protivljenja svakog uplovljavanja brodova u Neumski zaljev. Upućeni su dopisi, sa priloženom dokumentacijom, Ministarstvu vanjskih poslova, Ambasadi Republike Turske, HNS-u, itd. Ovim putem izražavamo zahvalnost GV HNS-a i Predsjedništvu HNS-a koji su se javno očitovali i iskazali svoju podršku volji lokalne zajednice da se onemogući uplovljavanje brodova u Neumski zaljev. Istu zahvalnost ne možemo izraziti kada se radi o aktivnostima poduzetim od strane hrvatskih zastupnika u Vijeću ministara na čelu sa Vjekoslavom Bevandom.

Prva stvar koju ne shvaćaju naši ministri: problem nije uplovljavanje turskih brodova u zenitu turističke sezone, problem je bilo kakvo uplovljavanje brodova u Neumski zaljev. Uplovljavanje u jeku turističke sezone samo demaskira isključivo političku narav ovog čina. Šteta za endemski ekosustav bi mogla biti nepovratna uplovljavanjem samo jednog broda. Samo putem balastnih voda moguć je unos strane flore koja, u nedostatku prirodnih predatora, agresivno djeluje na domicilne organizme. Ponavljamo da još uvijek nije sanirana šteta dolaska francuskog broda iz 2010. godine.

I ministar Zlatko Lagumdžija koji, kako je on naziva, „rutinskom dozvolom", trenira bošnjačko vlasništvo nad BiH, a i zabrinuti hrvatski ministri, morali bi biti upoznati, ako ništa iz opisa poslova za koje su više nego dobro plaćeni, da je povjerenstvo Svjetske banke, u sklopu Water Partneship programa, 2013. godine izradila ekspertno izvješće o najugroženijim područjima od onečišćenja, gdje stoji da „u skladu sa stručnim kriterijima Neumski zaljev nije u opasnosti od onečišćenja, ali je u opasnosti da to postane, te mora biti predmetom primarnog stručnog nadgledanja u cilju svog očuvanja. (Stranica 33 Izvješća). Za ovo je svjetska banka u svom donatorskom fondu spomenutog programa osigurala i nepovratna sredstva za očuvanje okoliša, od koje bi, eventualnim apliciranjem, mala općina poput neumske mogla dugoročno profitirati.

Druga stvar koju ne shvaćaju naši ministri jeste ta da ukoliko Neumljani budu prinuđeni na proteste i blokiranje magistrale, čemu se protivimo, onda će to biti poraz naše politike. Je li poanta sudjelovanja hrvatskih ministara u vlasti ta da oni primaju plaću i daju intervjue ili da nešto rade za dobrobit naroda?
Potrebno je što prije ispitati zakonitost „rutinskog" donošenja odluke o uplovljavanju. Je li zakonski definirano usuglašavanje sa nižim razinama vlasti, je li došlo do istih i kako je moguće ovakvo treniranje strogoće od strane političkog Sarajeva? Predsjedavajući Vijeća ministara mora iskoristiti autoritet, te pozvati Predsjedništvo da onemogući uplovljavanje bilo kakvih brodova u neumski zaljev, a da u konkretnom slučaju uplovljavanje brodova turske mornarice premjesti u luku Ploče. Ukoliko ništa od ovoga nije moguće i nije ostvarivo, tek onda se može razmišljati o organiziranim protestima, s tim da prvi u redu za proteste ne budu Neumljani, nego oni koji ih predstavljaju u tijelima vlasti i za to su više nego dobro plaćeni.

Ovaj čin i ova tematika je od iznimne važnosti i neophodan je zajednički aktivan angažman ne samo hrvatske politike koja obnaša tijela vlasti, nego i onih koji vjerojatno smatraju kako brodovi neće uploviti, nego će se dokotrljati putem europskih tračnica, u cilju harmonizacije identiteta i individualiteta u BiH. Izborna je godina, ako ništa, evo prigode za poentiranje.

HRS