HRS: Umjesto pravedne raspodjele, hrvatski ministri za diskriminaciju

hrs

...prosjeka povrata prihoda sa jedinstvenog računa. Pored ovoga, isti ministri su glasovali za dodatnu pomoć uhljebima u ionako preglomaznoj administraciji u Gradu Sarajevu, dok se druge općine u BiH diskriminiraju.
Na zadnjoj sjednici Vlade FBiH utvrđen je i u hitnu proceduru u Parlament upućen prijedlog izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda s kojim se prosjek povrata prihoda sa Jedinstvenog računa za potrebe financiranja županija umanjuje za 0,27%. Uz to, upućen je i prijedlog s kojim se Grad Sarajevo uvrštava u ovaj Zakon, na način da mu se dodjeljuje dodatnih 0,25% povrata prihoda koji se inače uplaćuju u Kanton Sarajevo.
Umanjenje prosjeka znači da se za više milijuna KM dodatno zakidaju županije i ti prihodi ostaju u Sarajevu. Pored toga, popuštanjem sarajevskim lobističkim skupinama i međunarodnoj zajednici koja štiti sarajevske uhljebe, Grad Sarajevo se uvrštava pod okrilje istog Zakona te mu se dodatno daje oko 6,2 milijuna KM sa proračuna KS, što znači da će Sarajevo kao cjelina u ukupnom iznosu biti bogatije za oko 12 milijuna KM novca poreskih obveznika. Budući da je ovaj prijedlog učinjen od strane ministarstva financija na čijem čelu je gđa Jelka Miličević, inače imenovana od strane liste HNS-a, voljeli bi znati iz kojeg razloga se ne samo sudjeluje nego i inicira dodatna diskriminacija županija nauštrb Sarajeva? Jesu li ministri iz reda hrvatskog naroda na svojim pozicijama zato što ih je narod tu birao ili su produžena ruka međunarodne zajednice, budući da je OHR inzistirao na ovoj inicijativi?

Pred prošle izbore HNS-ova lista je obećala kako će se zalagati za pravedniju raspodjelu prihoda za potrebe županija, a događa se suprotno: dodatno se financijski potpomaže glomazni birokratski i administrativni aparat u Sarajevu koji nije ništa drugo nego svrha samome sebi, na teret poreskih obveznika. Uhljebi u Sarajevu mogu mirno spavati, Vlada FBiH, na inicijativu ministara iz reda hrvatskog naroda, i to legitimnih, radi za njih. Koliko su za nas povoljne ove izmjene ponajbolje govori činjenica da je uhljeb „par excellence" Valentin Inzko pozdravio ovaj potez. Također, očigledno je kako Vlada uopće nije uzela u obzir inicijative građanskih udruga, koje traže pravedniju raspodjelu prihoda.

Ovim putem pozivamo predstavnike hrvatskih stranaka u zakonodavnim institucijama vlasti da ne podrže ovaj prijedlog i/ili pokrenu inicijativu za izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda po kojima će se pogodovati financijskom stanju županija, a ne diskriminirati ih.
Inače, postavlja se pitanje koja je razlika u ponašanju i djelovanju legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u vlasti koje smo mi birali, od onih nelegitimnih, platformaških koji su nam bili nametnuti silom?
HRS