HRS: Je li Vlada HNŽ odlukom legitimirala stranačka upošljavanja u školama?

hrs

....Kako bi se dodatno osiguralo eventualno „nestranačko" upošljavanje Vlada HNŽ je donijela odluku po kojoj svako upošljavanje mora odobriti ministar obrazovanja.
Zakon jasno definira način upošljavanja u školama, za što su zaduženi školski odbori. Unatoč jasno zakonski definiranom procesu upošljavanja, gdje ravnatelji škola, a osobito ministarstvo ne bi smjeli imati bilo kakvog utjecaja na upošljavanje nastavnog kadra, školski odbori u većini slučajeva služe kao ukras u provođenju volje ravnatelja, koje pak instruiraju stranačke središnjice.

Prva stvar koju u cijelom procesu koja je nezakonita jeste sama provjera novog nastavnog kadra. Provjera se vrši pismenim i usmenim testiranjem znanja kandidata. Naime odredbama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju HNŽ , niti jednom odredbom nije predviđeno provođenje pismenog testiranja znanja i/ili održavanje intervjua, prilikom odabira kandidata, nego su odredbama Zakona jasno propisani uvjeti za rad u Srednjim školama na području HNŽ, kao i potrebna školska sprema odnosno fakultetsko obrazovanje. Tek naknadno je ostavljena školama mogućnost definiranja sekundarnih kriterija, koji nikako i nikada nemaju veću važnost od onih propisanih Zakonom.

Članovi natječajnog povjerenstava prilikom bodovanja kandidata, nakon održanog intervjua, imaju prema tome ogromno nestransparentno diskrecijsko pravo odabira kandidata. Prigodom bodovanja kandidata, testovi znanja dobivaju na važnosti više nego radno iskustvo, stručna sprema i dr. čime se eklatantno krše odredbe Zakona. Na ovaj način se privilegira kandidate po volji ravnatelja i/ili školskog odbora koji često prethodno bivaju informirani o sadržaju testiranja. Uz ovo, budući da HNŽ nema javno utvrđene jedinstvene kriterije izbora kandidata, provođenjem pismenog i usmenog testiranja znanja poništava se uspjeh kandidata koji je postigao tijekom studija, tj. uspjeh koji je utvrdila nadležna visokoškolska ustavnova (fakultet), na što bi morao reagirati i Rektorat Sveučilišta jer očigledno se ovim činom derogira vrijednost visokoškolskog obrazovanja.
Očigledno, ni sve ovo nije bilo dovoljno, pa Vlada HNŽ donosi odluku o tome da Vlada, odnosno ministarstvo obrazovanja mora odobriti svako pojedino upošljavanje u osnovnim i srednjim školama, za što ne samo da ne postoji zakonsko utemeljenje, nego ide i protiv Zakona. Ono što što cijelom ovom procesu dodaje dozu tragikomedije jeste i činjenica da se cijeli proces odvija godinama, svakom školskom godinom sve više degradira, a sindikati osnovnih i srednjih škola šute, prešutno odobravajući stranačko interesno upošljavanje u školama.
Umjesto da se bavi upošljavanjem djelatnika u školama, ministarstvo obrazovanja i Vlada moraju definirati jedinstvene kriterije upošljavanja nastavnog kadra. Prigodom prijema naglasak dati ne na testiranju znanja, za što nam postoje visokoškolske ustanove koje to rade kvalitetnije od školskih odbora, nego na stručnosti i pedagoškim sposobnostima kandidata. Umjesto testova znanja, neka se uvede pojam oglednog sata.

Pozivamo i sindikate da se probude iz sna i reagiraju na sve, jer naša djeca već plaćaju cijenu kontaminiranog školskog sustava i nestručnog kadra koji nam uči djecu po školama.

"Država koja uništava školu nikada to ne radi radi nedostatka resursa, novca ili iz razloga što su troškovi visoki. Država koja uništava obrazovanje radi to zato što u njoj vladaju ljudi koji razvojem znanja mogu samo izgubiti" - Italo Calvino

HRS