HRS izradio dokument prijedloga načela preustroja HNS-a

Hrvatska republikanska stranka, HRS, Slaven Raguž, Slaven Bevanda, Politika, Mostar, HRS, Slaven Raguž, HRS, HNS, HNS BiH, prijedlog, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, HRS, izbori, Slaven Raguž, BIH, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Zvornik, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, BIH, HRS, Valentin Inzko, HRS, Slaven Raguž, Slaven Raguž, HNS, Slaven Raguž, HRS, Slaven Raguž, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić, Slaven Raguž, HRS
...

da manipulacija neustavnim izbornim zakonom može dovesti do ponovnog nametanja nelegitimnih predstavnika u izvršnoj vlasti. To se posebno odnosi na način izbora u Dom Naroda putem izaslanika iz županija gdje Hrvata nema ili su manjina. Također, nepostojanje dogovora moglo bi dovesti do još veće apstinencije hrvatskih birača, te, u izbornom sustavu koji poznaje pojam kompenzacijskih lista, moglo bi doći do propadanja hrvatskih glasova na državnoj i federalnoj razini.

Imajući u vidu sve ovo, postaje jasno da jedino institucija HNS-a može i mora biti garant očuvanja i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. HNS i rad ove institucije do danas nije u potpunosti zadovoljio svoju funkciju i opravdao svoju misiju. HNS mora biti nadstranačka institucija u kojoj će se raspravljati i odlučivati o svim bitnim temama za hrvatski narod u BiH, prema tome ne smije biti predmetom političkih interesnih igara niti onih koji imaju najjaču ulogu u njegovom radu (HDZ BiH), a niti onih koji tobožnjim zalaganjem za reformirani HNS, a to je HDZ1990, bez da išta o tome konkretno kažu, sebi krče teren za opravdanje u traženju partnera u onima koji nemaju legitimitet hrvatskog biračkog tijela. 

Izbori koji će se održati ove godine mogli bi postati presudni za definiranje budućnosti BiH kao države. Hrvati kao najmalobrojniji narod moraju biti spremni na sve eventualne scenarije raspleta političke i ekonomske krize u kojoj se BiH nalazi, a jedina neophodna premisa kako bi i postali spremni jeste zajedništvo po ključnim pitanjima. HNS je institucija koja mora biti garant tog zajedništva, a kako bi uistinu HNS to i postao, HRS je uradio dokument prijedloga reformi ove institucije. U dokumentu prijedloga reformi navedeno je ustrojstvo HNS-a, definirane su odgovornosti i uloge svake pojedine institucije u sklopu HNS-a, a kao najvažnije stavke izdvojili bi sljedeće:

-     Prva (konstituirajuća) sjednica «Narodnog» parlamenta održava se u roku od 15 dana o dana potvrđivanja izbornih rezultata. Na toj sjednici se moraju zauzeti jasna stajališta o popunjavanju Doma Naroda Federacije BiH, Doma Naroda BiH, izboru Predsjednika i Potpredsjednika Federacije BiH, kao i zauzeti jasno stajalište o formiranju vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, a sve u cilju sprječavanja formiranja «nelegitimnih tijela vlasti» i osiguranja  zastupljenosti hrvatskog naroda u svim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine temeljem njegove slobodno izražene volje.

-     Svi hrvatski zastupnici (bez obzira) na stranačku pripadnost postaju zastupnici «Narodnog parlamenta» pod uvjetom da se odazovu na prvu (konstituirajuću) sjednicu i verificiraju svoj mandat u «Narodnom parlamentu» Hrvatskog narodnog sabora.

Smatramo da je ovaj prijedlog reformi HNS-a dokument koji mora, ako ništa drugo, poslužiti kao predmet za raspravu i usvajanje na svim relevantnim tijelima. Time bi se onemogućila politička manipulacija ovom institucijom od strane bilo koga. Cjelokupni tekst prijedloga reformi može se preuzeti na stranici: http://www.hrsbih.org/index.php/dokumenti/nacela-za-preustroj-hrvatskog-narodnog-sabora

HRS