HRS: Hrvatskim ministrima u Vladi ŽSB: Nemojte nas, molim vas, više braniti

HRS

...i KŠC „Petar Barbarić" u Travniku, hrvatski ministri iz Vlade SBŽ i njihova stranka posljednjih dana, što na službenim sastancima, što po kuloarima, više se bave „autorima" koji su potakli pisanje medija na temu dodatne uzurpacije crkvene imovine u Travniku. Budući da se izbjegava javna razmjena argumenata, te da isti govore kako je na ovu temu sve u izjavi za dnevnik.ba rekao Nikola Grubešić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH i ministar u Vladi ŽSB, što je kasnije preuzeo i Večernji list, a na što se „nema što dodati", prinuđeni smo na ovaj način demantirati te izjave.

Ministar tvrdi kako „se ne radi o političkom dogovoru, a navodi da su naši ministri glasovali za izgradnju Arhiva nije točna, budući da je riječ o novcima za tekuće održavanje", dodavši kako „jedinu nadležnost za izgradnju bilo kakvog objekta u Travniku imaju općinske službe koje su izdale dozvolu za gradnju".
Prva stvar koja se mora spomenuti jeste da nitko, pa ni mi, nije ikada spominjao „politički dogovor" po pitanju dodatne uzurpacije crkvene zemlje. Budući da „politički dogovor" prvi i jedini spominje ovaj ministar, zna li on nešto možda što javnost ne zna?

Dalje, novci za „tekuće održavanje" nemaju nikakve veze sa izgradnjom arhiva. Tekuće održavanje su plaće djelatnika i trošak energenata koje Vlada snosi za KŠC u jednakoj mjeri u paketu kao i za medresu. Izgradnja „Arhiva" je posebna investicija za koju je potrebna direktna odluka Vlade ŽSB. Dovoljno je otići na službenu web stranicu Vlade ŽSB i upisati pojam „kantonalni arhiv" i sve će biti jasno. Izgradnja „zgrade arhivskog depoa" prvi put se spominje 13.07.2015. g. na sjednici Vlade na kojoj je izglasovana „Suglasnost za pokretanje postupka za projektiranje izgradnje". Dana 18.11.2015. izglasovan je „Prijedlog o izboru najpovoljnijeg ponuditelja" i donesena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u direktnom sporazumu. Dana 19.11.2015. izabran je i najpovoljniji ponuđač. Dana 20.04.2016. izglasovana je suglasnost za pokretanje postupka za izvođenje radova. Izgradnja arhiva je, sa popratnim odlukama, je diskutirana na Vladi 10ak puta, a zadnji put 04.11.2016. kada je donesena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za poslove nadzora izgradnje.

Dakle, izgradnja Arhiva na sjednicama Vlade se diskutira još od srpnja 2015. i to na 10 sjednica Vlade koliko smo ih nabrojali. Dakle, ministri ne da nisu znali za izgradnju arhiva, nego su 10 puta glasovali na tu temu. Ako ministrima iz reda hrvatskoga naroda, zastupnicima u Skupštini ŽSB u kojoj sjedi i vlast i oporba iz stranaka sa hrvatskim predznakom, nije bilo jasno da se ne radi o „tekućem održavanju", nego da se radi o investiciji i dodatnoj uzurpaciji imovine nadbiskupije i KŠC „Petar Barbarić", onda imamo ogroman problem zbog kompetencija izabranih dužnosnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
Ovim putem pozivamo sve političke dužnosnike hrvatskog naroda u Travniku i Središnjoj Bosni da ne ganjaju „krivce" zbog medijskog pisanja o slučaju KŠC u Travniku, nego da učine sve kako bi se ispoštovale sve sudske odluke koje su donesene po ovom slučaju. Ovo je očigledan primjer odnosa prema Hrvatima tamo gdje smo manjina. Ako ste nemoćni, napustite pozicije! U protivnom, ako ćete na ovaj način braniti interese hrvatskoga naroda, molimo vas: nemojte nas više braniti.

HRS