HRS Fenomen hrvatske šutnje se mora poimenice adresirati

HRS

...o „hrvatskoj šutnji" na napade iz Banja Luke i Sarajeva, potrebno je ogorčenje adresirati. HRS je dio HNS-a, prema tome nije istina da nitko iz HNS-a nije reagirao i makar pokušao u granicama svojih mogućnosti pokrenuti stvari s mrtve točke.

Ovih dana se primjerice redaju dušobrižnici koji govore o „šutnji" prema problemima Hrvata u RS-u. „Ostavljeni na milost i nemilost samima sebi. Nitko nije reagirao na napade na biskupa Komaricu".

Još 2014. HRS smo pisali što hrvatskim zastupnicima u RS-u i na razini BiH, HNS-u, što biskupu Komarici, kako od kontinuirane dijagnoze stanja i apeliranja nema ništa. Hrvati imaju svoje legitimne predstavnike u institucijama RS-a, kao i u institucijama države. Na isti način kao što se dogovaraju oko kadrovskih imenovanja po državnim agencijama i upravnim odborima, neka se inzistira na reformama s kojima bi se u potpunosti ostvarila ravnopravnost svih u ovom entitetu. Predložili smo i još uvijek predlažemo model raspodjele ključnih funkcija u RS-u po modelu FBiH; izmjenu načina izbora članova Vijeća naroda RS-a (isti bi se morali birati izjašnjavanjem vijećnika naroda i ostalih, a ne nametanjem većine, a izabrani su u općinska vijeća RS-a), kao i kopiranje modela odlučivanja kao što je u Domu Naroda FBiH. Također, izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi, te Zakonom o područjima općina i gradova u RS-u, ne samo Hrvati, nego i drugi konstitutivni narodi i oni koji se ne izjašnjavaju tako bi imali zakonski osigurana prava.

Sve ove prijedloge smo uputili i 2016., kao i početkom ove godine na HNS i svim legitimnim hrvatskim zastupnicima i u RS-u i na razini države. HRS tu nema svoje zastupnike, ali je dio HNS-a. Dakle nije istina da se HNS oglušio. Svi ovi, uključujući i biskupa Komaricu, koji govore o „ostavljenosti" pozivamo da ili imenom i prezimenom prozovu stranke i ljude koji ne rade svoj posao, ili jednostavno da ne spominju grupne institucije bez detaljne provjere.

Čulo se ovih dana kako nitko nije reagirao na ispade i laži Bakira Izetbegovića i zastupnika SDA izrečene na obljetnicama osnutka Armije BiH, posebice prigodom obljetnice 3. i 7. Korpusa ABiH u Travniku, gdje je Izetbegović spominjao „udruženog agresora" i „osloboditeljstku ABiH koja nije počinila niti jedan zločin, te koja je primorala HVO na prekidanje partnerstva sa VRS-om". Na tribini u Travniku 11.04. predsjednik HRS-a Slaven Raguž je otvoreno reagirao na ove neistine, o čemu su pisali i brojni mediji, objavljujući i njegov tekst na tu temu.
Također, zadnje u nizu ovih dana, govori se o pravima branitelja, nametnutim zakonima naslijeđenim iz platformaške ere, te neuravnoteženosti pravnog sustava kada je u pitanju pravosudno tretiranje zapovjednika HVO-a i zapovjednika i pripadnika ABiH. Nakon izbora 2014.g., HRS je kao prvi korak u radu nove vlasti zatražio upućivanje apelacije Ustavnom sudu po pitanju ne samo nametnutog zakona o braniteljima, nego o svih 311 zakonskih rješenja nametnutih preglasavanjem od strane platformaške vlasti.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a 20.03. HRS je izričito tražio da predsjednik Federacije, kao i klubovima zastupnika hrvatskih stranaka u zakonodavnim institucijama, upute Apelaciju Ustavnom sudu po pitanju nametnutog zakona o braniteljima, kao i po pitanju diskriminatorskog odnosa pravosuđa kada je HVO u pitanju (HVO se tretira većinom po zakonu iz 2003., ABiH po zakonu iz SFRJ).
Od Odjela za branitelje zatraženo je da se uradi registar optuženih branitelja koji su u socijalno egzistencijalnim problemima, kako bi im se na neki način osigurala pomoć, te se zatražilo da se Odjel aktivno uključi u kazneno gonjenje zapovjednika ABiH pri pravosuđu u RH. Ove zahtjeve smo ponovili i pri susretu sa g. Andrejom Plenkovićem, kao i na sjednici Predsjedništva održanoj 18.04. Dakle, branitelji nisu zaboravljeni od HNS-a. HRS govori za sebe, druge stranke neka govore za sebe, ali kao dio HNS-a svaki napad na ovu instituciju doživljavamo kao i napad na sebe.
Sljedeći put kada se radile dijagnoze, kada se bude politički lešinarilo nad problemima Hrvata u RS-u, branitelja i drugih socijalno ugroženih kategorija, neka se pitanja upute poimenice zastupnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti iz svih stranaka. Tražite da se podnesu računi za (ne)učinjeno, bez generaliziranja. Šaljite prava pitanja na prave adrese, pa možda sljedeći put ne izaberete opet iste.

HRS