HRS: Eventualna nabavka letjelice za gašenje požara je protuzakonita

HRS

...nenamjenskom utrošku sredstava poreznih obveznika i kršenju zakona. To smo u više navrata pokazali i zato ćemo ponoviti ono što smo pisali već nekoliko puta.
Godine 2008. od strane Građevinskog fakulteta u Mostaru, urađena je stručna „Studija o definiranju opasnosti od požara i gašenje požara na otvorenim prostorima upotrebom zračnih snaga", naručena od strane Vlade FBiH. Studija je jasno definirala modalitete nabavke i broj letjelica za gašenje požara. Letjelice bi, što je i logično, morale biti podređene ministarstvu obrane, budući da se radi o letjelicama koje tehnički i namjenski premašuju gabarite civilnog zrakoplovstva. Od svega se tada odustaje iz razloga što je tadašnjim vladajućim strukturama zasmetala činjenica što je struka odredila mostarsku zračnu luku, a ne sarajevsku ili tuzlansku kao bazu za iste. Danas, skoro 10 godina nakon odrađene i novcima poreznih obveznika plaćene studije, Vlada HNŽ odlučuje nabavljati jednu letjelicu, provodeći to kao „zadovoljavanje objektivnih potreba" i rezervirajući za to namjenska sredstva, što je protivno zakonu iz više razloga.

Prvi je taj da, ako se već odlukom Vlade HNŽ planira nabavka, ona se može raditi isključivo iz proračuna, nipošto iz namjenskih sredstava. To bi ministri i premijer u vladi morali znati, budući da su revizorska izvješća negativno ocijenila nedavne nabavke opreme za vatrogasne jedinice u iznosu oko 1,5 milijuna KM. Naime, revizori su jasno kazali kako se oprema za vatrogasne jedinice može nabavljati isključivo iz proračuna ili u skladu sa Programom razvoja koji ne postoji u HNŽ, tako da su sve odrađene nabavke urađene protivno zakonu.

Drugo, ukoliko bi se nabavila letjelica, ne postoji služba u okviru CZ kojoj bi se mogla ista dodijeliti, budući da u CZ nema uposlenih pilota i zrakoplovnih tehničara, osobito ako se zna da se letjelica ne tretira kao civilna. Prema tome, sve i kada bi se letjelicu nabavilo, ne bi imao tko upravljati njome.

Vlada HNŽ je morala i mora inzistirati na nabavci letjelica (i to ne jedne, nego njih 4) za gašenje požara u skladu sa davno usvojenim programom i odlukama na Federalnoj razini, poštujući Studiju iz 2008. i cijeli niz već usvojenih akata na razini Federacije.

Ovo mora učiniti tim više ako se zna kako je zapovjednica stožera Civilne zaštite i, svjesna ili nesvjesna, potpisnica svih ovih protuzakonitih financiranja Jelka Miličević, ministrica financija koja dolazi iz iste stranke kao i županijske vladajuće strukture.
Ukoliko se Vlada HNŽ u konačnici odluči nabavljati letjelicu protivno zakonu, neće nam preostati ništa drugo, nego podignuti kaznene prijave, pa da se navikama Vlade malo pozabave i pravosudne institucije.

Gradski odbor Mostar Hrvatske republikanske stranke