HRS:Trgovina Mostarom kroz izmjene Zakona o proračunima?

hrs
...HRS se prije nekoliko dana pismeno obratio Predsjedništvu i Glavnom vijeću HNS-a, te budućem predsjedniku FBiH Marinku Čavari. Tražili smo da zastupnici hrvatskih stranaka u ovom Domu zaustave donošenje protuustavnih izmjena Zakona o proračunima koji se tiču grada Mostara, za što smo iznijeli i argumente.
Sadržaj prijedloga izmjena Zakona ne samo da ide protiv hrvatskih interesa u gradu Mostaru, nego ide protiv interesa svih žitelja grada Mostara, jer je loš po funkcioniranje grada. Najbolji dokaz tome je izostanak bilo kakvih kapitalnih investicija i projekata u 2014. godini kada su također bile usvojene identične protuustavne odredbe ovog Zakona.

Imajući u vidu kako su ovakve izmjene Zakona u potpunosti različite sa stavom hrvatskih stranaka po pitanju prijedloga implementacije odluke Ustavnog suda o izbornim pravilima za grad Mostar, od HNS-a smo tražili također organiziranje tematske sjednica Predsjedništva HNS-a na temu grada Mostara na kojoj će se donijeti zaključci koji će biti temeljem službenog stava kojeg će zastupati „hrvatska strana" u budućim pregovorima oko implementacije odluke Ustavnog suda i provedbe izbora u gradu Mostaru.

Na dopis HRS-a nije nitko odgovorio, niti se očitovao, što nas navodi na razmišljanje kako će hrvatski zastupnici u ovom Domu podržati ovaj protuustavni prijedlog izmjena Zakona. Imajući to u vidu, javnost bi morala znati je li podrška rezultat nekih viših ciljeva i interesa ili samo, po starim navikama, rezultat trgovine. Jesu li popuštanja u Mostaru od strane HDZ-a BiH i ostalih u cilju povoljnijeg raspoređivanja stranačkih kadrova na višim razinama ili sve stvar nekih viših interesa za koje nitko ne zna? U svakom slučaju, izabrane hrvatske zastupnike pozivamo da se prisjete onoga što i kako su govorili u periodu dok je trajala predizborna kampanja.

HRS