Hrabra i lijepa mučenica Diva Grabovčeva živi u srcima Hrvata

Diva Grabovčeva, pjesma, kedžara
...stihovi su to iz poznate pjesme koja govori o jednoj od najvećih hrvatskih mučenica Divi Grabovčevoj. Priča o njoj živi kroz stoljeća i svake godine na njezinom grobu služi se sveta misa. Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom "Djevojački grob".

- Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem. Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. Ove nedjelje je godišnja proslava sa svetom misom u 11 sati, potvrdio je za Večernji list župnik u župi Doljani fra Ivan Pervan. Svetu misu u nedjelju predvodi fra Mijo Džolan, bivši provincijal Bosne Srebrene, a misno slavlje će svojim pjevanjem uveličati zbor iz Mostara pod ravnanjem maestra Dragana Filipovića.

Župnik fra Ivan Pervan pozvao je hodočasnike i druge vjernike da dođu na godišnju svetu misu, ali i preporučio da se toplo obuku. Također, istaknuo je i da Divin grob nije legenda. - Dolaze ljudi iz svih krajeva na Divin grob, zavjetuju se, pronalaze svoj mir. Više stotina krunica sam tu pronašao, kazao je fra Ivan.