HP Mostar prigodnim poštanskim markama obilježava Međunarodni dan materinskog jezika

HP Mostar

... likovima hrvatskih književnika Jagode Truhelke, Antuna Gustava Matoša i fra Lucijana Kordića. Na ovaj način HP Mostar podsjeća na značajna hrvatska književna imena i obilježava dan koji je utemeljila Generalna skupština UN-a 1999. godine radi očuvanja materinskog jezika. 

Autorica likovnog rješenja maraka je Lana Šator, tiskane su arku od 15 maraka i 5 vinjeta u tiskari Zrinski u Čakovcu. Nominalna vrijednost maraka je 0,60 KM i u poštanskom prometu koriste se od 21. veljače 2014. godine.

Jagoda Truhelka (1864. - 1957.) značajna je po romanima i pripovijetkama u kojima opisuje život žena u starom Sarajevu i Zagrebu. Prozna djela obojana su joj impresionističko detaljističkim naturalizmom. Ipak, najznačajniji dio njezina književnog stvaralaštva su knjige posvećene djeci. Antun Gustav Matoš (1873. - 1914.) pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj književnosti. Kritičar bez kompromisa, središnja je ličnost hrvatske moderne.

U kritikama, esejima i feljtonima uz impresionistički pristup djelima nerijetko iznosi i svoje umjetničke postulate. Kao pjesnik javlja se dosta kasno, napisao je svega 80-ak pjesama. Fra Lucijan Kordić (1914. - 1993.) povjesničar, znanstvenik i pjesnik u čijim pjesmama se isprepleće sudbina njegove domovine i sudbina izgnanika. Franjevački senzibilitet i jednostavnost prilagodio je duhu moderne poezije, dok je njegovo duhovno biće puno religiozne odanosti prema Bogu. Književni rad duboko je protkan doživljajem Križnoga puta iz kojega se spasio bijegom u hladnu Savu.

Hrvatska pošta Mostar