Hotelijeri u BiH trebaju poduzeti mjere protiv legionarske bolesti

Hotelijeri u BiH trebaju poduzeti mjere protiv legionarske bolesti

Plan minimalnih preventivnih mjera za smanjenje rizika od legionarske bolesti u hotelskim kapacitetima izrađen je u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH. U hotelima koji nisu radili izvan sezone prije dolaska gostiju potrebno je isprazniti talog iz bojlera i spremnika u sustavu potrošne tople vode i vode za piće, očistiti od taloga mrežice na slavinama i rozete tuševa, isprati čitav sustav tople i hladne vode, tako da na svim slavinama i tuševima teče bistra voda najmanje nekoliko minuta (poželjno je na isti način isprati sustav protupožarnih hidranata).

Nakon što je ispran sustav za toplu i hladnu vodu, treba zagrijati toplu vodu u spremniku (bojleru). Poželjno je da se postigne visoka temperatura (od 70° do 90 °C). Ako sustav za toplu vodu hotela ne može postići tako visoku temperaturu, tada treba nastojati postići temperaturu najmanje iznad 65 °C. Povišenu temperaturu održavati u sustavu četiri sata. Nakon toga se temperatura može sniziti, ali po mogućnosti ne ispod 50 °C (mjereno na slavinama).

A sigurnost gostiju temperatura tople vode na slavinama ne smije pasti ispod 50 °C tijekom čitavog rada hotela, a temperatura hladne vode na slavinama, nakon ispiranja, ne bi smjela prelaziti 20 °C tijekom cjelokupnog rada hotela. Uz to, ne treba hiperklorirati sanitarnu vodu! U hotelima koji rade čitavu sezonu potrebno je redovito isprati sustav tople vode i hladne vode u sobama u kojima ne borave gosti, tako da na slavinama teče bistra voda.

Za sigurnost gostiju temperatura tople vode na slavinama ne smije pasti ispod 50 °C tijekom rada hotela, a temperatura hladne vode na slavinama, nakon ispiranja, ne bi smjela prelaziti 20 °C tijekom rada hotela. Treba očistiti i dezinficirati klornim preparatom bazene unutar komora za ovlaživanje zraka ili spremnike samostalnih ovlaživača. Isprati čistom vodom i napuniti čistom vodovodnom vodom. Vodu mijenjati najmanje jednom tjedno. Navedene mjere se ne odnose na one hotele i ustanove u kojima se nakon pojave ili sumnje na pojavu oboljenja ljudi od legionarske bolesti, provode posebnu protuepidemijske.

vecernji.ba