Hoće li uz pomoć Ante Krajine SDP osigurati većinu u Federalnoj vladi?

... nakon formiranja vlasti u HBŽ najavio je kako će sad HSP podržati rekonstrukciju Federalne vlade, kojoj se dosad opirao zajedno sa SDA i Narodnom strankom radom za boljitak, javila je Federalna televizija.

Podsjetimo Hercegbosanska županija, jučer je, konačno, nakon skoro 22 mjeseca od općih izbora u BiH, dobio izvršnu vlast u kojoj su predstavnici dva HDZ-a, SDA i SNSD, a također su izabrani i čelnici županijske skupštine.

Novi-stari premijer je Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990, a predsjednik Skupštine Stipo Pelivan iz HDZ-a BiH. Vladu čine po tri ministra iz HDZ-a BiH i SNSD-a, te po jedan iz SDA i HDZ-a 1990.

Formiranju vlasti prethodilo je potpisivanje sporazuma o formiranju parlamentarne većine i raspodjeli ministarskih pozicija između dva HDZ-a, SNSD-a i SDA. Zanimljivo, za manje od pet minuta. Na tih pet minuta čekalo se punih 22 mjeseca.

"Od danas sam ja apsolutni zagovornik rekonstrukcije Federalne vlade do toga da se izabere parlamentarna većina, koja će vrlo brzo pokazati svoje lice. MIslim da je SDA poakazala svoju neprincipijelnost i na ovakav način se nećemo ponašati. Zbog toga ću sada učiniti sve da se napravi rekonstrukacija vlasti", kazao je Perić.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izjavio je da podržava svog stranačakog kolegu i potpredsjednika te stranke.

"Nisam baš sretan što je u HBŽ na ovakav način razriješena situacija. Zagovarali smo suradnju sa SDA od razine općine, entiteta do razine države. Ovdje smo imali nekakva načelna obećanja prije mjesec-dva, kada je u pitanju vodstvo SDA, da ćemo se držati zajedno. To se nije dogodilo i objektivno, to može narušiti naše dobre odnose kada je u pitanju Vlada FBiH", kazao je Jurišić za portal Klix.ba te dodao kako će o ovome biti razgovarano na današnjoj sjednici stranke, na čijem se čelu nalazi.

Jurišić kaže da podržava sve ono što je izjavio Perić.

"Ovo nije dobra poruka. SDA je u ovoj županiji stala na stranu koja ih ruši na Federalnoj razini i s pravom smo nezadovoljni. Međutim, ne bi tu trebalo doći do narušavanja odnosa HSP-a i SDA", pojašnjava Jurišić.

Podsjetimo kako Josip Perić ima apsolutni utjecaj na federalnog ministra financija Antu Krajinu. Krajina je to sam potvrdio u vrijeme sukoba Jurišića i Perića, kazavši kako će on postupiti onako "kako od njega to zatraži doktor Perić.

Tako bi umjesto Radivojevića koji je trebao biti deveti SDP-ov ministar, ali ga je nezakoniti predsjednik F BiH razriješio Krtajina sada mogao osigurati SDP-u većinu u Federalnoj vladi. Što će Perić napraviti, ostaje vidjeti?

( R. I. / Dnevnik.ba)