Hoće li se kanabis uskoro moći legalno kupiti u ljekarnama širom bh. gradova?!

kanabis

... građane Bosne i Hercegovine kod ilegalnog preuzimanja kanabisa. U mnogim zemljama u kojima je postignuta legalizacija, kanabis se izdaje pacijentima kojima je potreban, kao i ostala narkotička sredstva u aljekarnama, od strane magistra farmacije, uz svu potrebnu dokumentaciju.

Ulje kanabisa i dalje zabranjeno u BiH, ali sve ide u pozitivnom smjeru. To je za Dnevni avaz rekao prim. mr. sci. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara federacije BiH, s kojim su novinari razgovarali o legalizaciji preparata kanabisa, koji bi se trebali naći u zdravstvenim ustanovama (ljekarnama), jer su upravo one najposjećenije od strane pacijenata, a prema svjetskim procjenama, farmaceuti su najdostupniji zdravstveni radnici.

Prvi sastanak

Ona je podsjetila da je inicijativom Upravnog odbora Komore magistara farmacije FBiH krajem 2015. godine, Vijeće ministara BiH pokrenulo proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

- Brza reakcija Ministarstva civilnih poslova, sa gosp. Adilom Osmanovićem na čelu mora se istaći, jer su u kratkom vremenskom periodu pozitivno odgovorili na pokrenuti postupak. U ime Ministarstva civilnih poslova formirana je radna skupina sačinjena od liječnika, farmaceuta, pravnika, psihologa, sociologa i socijalnih radnika, kako bi se sveobuhvatno tretirala problematika upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Uz jednoglasan stav, radna skupina  priopćila je da kanabis treba učiniti dostupnim pacijentima u Bosni i Hercegovini. Naredni korak preuzelo je Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je u daljim aktivnostima pokrenuti izmjenu zakonskih propisa koji reguliraju upotrebu narkotika u medicinske svrhe - priča prim. Binakaj.

Ona kaže da je sredinom ovog mjeseca održan prvi sastanak radne skupine, koja treba da pripremi izmjenu zakona, čime bi se stvorili uvjeti u pogledu zakonskih pretpostavki prometa preparatima kanabisa na teritoriji BiH.

- Strukovno udruženje snažno podržava kompletan postupak legalizacije kanabisa u BiH, jer svaki pacijent iz BiH kome je kanabis potreban, ilegalno ga nabavlja od nepoznatih osoba bez ikakve kontrole distribucije, transporta ili bilo kojih analiza kojima se podvrgavaju lijekovi u BiH od strane Agenije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Legalizacijom uporabe kanabisa uvjereni smo da će se izbjeći opasnosti i posljedice koje vrebaju građane BiH kod ilegalnog preuzimanja kanabisa - smatra prim. Binakaj.

Ona kaže da u mnogim zemljama u kojima je postignuta legalizacija, kanabis se izdaje pacijentima kojima je potreban, kao i ostala narkotička sredstva u apotekama, od strane magistra farmacije, uz svu potrebnu dokumentaciju.

- Legalni preparati kanabisa bi se trebali naći u zdravstvenim ustanovama, to jest u ljekarnama. Samim time i inicijativa Komore magistara farmacije FBiH logičan je slijed u postupku stavljanja kanabisa u promet lijekovima. Mnoge informacije i istraživanja, koja su odrađena, potvrđuju činjenice da su proizvodi od konoplje visokoutjecajni na zdravlje čovjeka. Nadam se da ćemo uskoro sve to ostvariti i da će naši pacijenti kojima je potrebno ulje kanabisa za liječenje, ostvariti to pravo - zaključuje prim. Binakaj.

Za šta se ulje kanabisa koristi

Prema istraživanjima postoji više stanja koja se mogu tretirati kanabisom, a najviše se koriste kod kancera, glaukoma, HIV(AIDS), spazma mišića, napadaja, jake boli, teške mučnine, kaheksije, anoreksije, atrofije mišića.

Multipla skleroza je kronična degenerativna bolest centralnog nervnog sistema, koja uzrokuje upale, gubitak motoričke koordinacije i općenito mišićnu slabost. Medicinski kanabis pomaže oboljelim od multiple skleroze kod: hroničnih bolova, depresije, slabosti, spazma mišića, emocionalnih promjena.

THC- delta -9-tetrahidrokanabinol je psihološki najaktivniji spoj sa najvećim terapeutskim djelovanjem. Može se koristiti kao analgetik, antispazmolitik, smiruje tremor mišića, a ima i antiinflamatorno djelovanje. Kako smanjuje mučninu, često se koristi kao emetik, često za smanjivanje neželjenih efekata hemoterapije.

CBD - Kanabidiol je vrsta kanabinoida koja za razliku od THC-a ne prouzrokuje probleme sa kratkotrajnim pamćenjem. Preporučuje se kao alternativna metoda tretiranja shizofrenije, kao sigurna i tolerantna. Osim medicinskog ulja, proizvodi od konoplje koji bi mogli pozitivno utjecati su još proteinski prah od konoplje, čaj od konoplje, brašno, sjemenke.

Proteinski prah od konoplje se dobiva od sjemenki konoplje i ne sadrži gluten što je jako važna informacija osobama koje boluju od celijakije. Sadrži visok udio enzima, vitamina i minerala, a najviše koristi ima kao detox-sredstvo, poboljšava probavu, pospješuje mršavljenje, jača imunitet, ublažava simptome reumatoidnog artritisa.

Čaj od konoplje je dobar kao preventivno sredstvo bolesti kao što su reumatoidni artritis, kolitis, čestih upala mokraćnih kanala, srčanih bolesti i šećerne bolesti.

Sjemenke su izuzetno bogate nutrijentima, kao što su visoki udio proteina, minerala, enzima za varenje hrane, vitamina, koji pomažu pri mršavljenju, detoksikaciji, smanjenju kolesterola i krvnog pritiska, poboljšanje cirkulacije, kontolisanju razine šećera u krvi.

Može se zaključiti da svi gore navedeni proizvodi od konoplje imaju dragocjeno, pozitivno djelovanje na zdravlje čovjeka, kao preventivno sredstvo, ali i kao dobro oružje u liječenju mnogih bolesti.