Hoće li nakon brada uslijediti zavrtanje hlača

granična policija bih

... se uhvatiti u koštac s vehabijskim pokretom, kazala je Dušanka Majkić, koja je bila član Zajedničkog povjerenstva Parlamenta BiH za obranu i sigurnost, piše Večernji list BiH.

Prema njezinim riječima, ovo je još jedna prijetnja na koju BiH nije odgovorila i da će se tek vidjeti što će biti na granici.

"Osim sigurnosnog aspekta, ovo predstavlja i neodgovornost prema onima koji dolaze u BiH. Što će oni pomisliti o BiH kada vide takve policijske službenike na granici", kazala je Majkić.

I ostali će tražiti isto

Poslije ovakve odluke Ustavnog suda BiH, pripadnici ostalih agencija i službi imaju pravo tražiti isto, a pojedinci se s pravom pitaju na što će BiH uskoro sličiti. U Ministarstvu obrane BiH brada je zabranjena, a u SIPA-i to pitanje nije precizirano, ali bradu nitko ne nosi.

"Poslije ovakve odluke svi imaju pravo pustiti bradu, a ako im netko prigovori, mogu se obratiti Ustavnom sudu i pozvati se na ovu njegovu odluku. Ovakva odluka ostavit će velikog traga na zemlju koja je na papiru sekularna", piše Večernji list BiH.

"Što ako netko eventualno zavrne hlače, napusti radno mjesto kako bi se molio i tko zna što još, a onda sve to proglasi svojim pravom", kazao je za Blic zaposlenik jedne od bh. sigurnosnih agencija.

Galijašević oštar

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević smatra da je odluka Ustavnog suda BiH antidržavna, iracionalna i izravno uperena protiv sigurnosti BiH. Navodi da je Ustavni sud time poslao otvorenu poruku da vehabije mogu nositi bradu, da džihadisti i povratnici sa sirijskoga ratišta mogu slobodno doći u BiH, te "da će njihova braća biti tu i da će ih prepoznati dok budu prelazili granicu".

"Ovo je i poruka da se ljudi iz ove paralelne vojne strukture mogu legitimno i zaposliti u državnim strukturama, te da nema potrebe odricati se brade i ciljeva radikalnog islama. Poruka je da slobodno tako izgledaju i nastupaju", kazao je Galijašević i dodao da je i Granična policija sigurnosna služba i struktura, zasnovana na principu zapovijedanja, discipline i jednoobraznosti u odijevanju, jer "da nije tako, netko bi mogao dopustiti i da muškarci nose suknje, duge nokte i šminkaju se".