HNŽ: Milijun maraka za porodiljne naknade, ali nitko ne zna točan iznos po djetetu

Bebe
Riječ je o reguliranju pitanja dječjeg doplatka, pomoći porodiljama koje nisu u radnom odnosu, isplatu naknade porodiljama za vrijeme trudničkog bolovanja te mjesečne porodiljne naknade, čiji iznos se još uvijek ne zna, iako je do 1. listopada ostalo samo devet dana.

Ovim zakonom je za obitelji s djecom uspostavljeno ukupno devet prava; pravo na dječji dodatak, pravo na naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, novčana potpora ženi-majci koja nije u radnom odnosu, te jednokratna potpora za opremu novorođenog djeteta, a pet ostalih prava će se ostvarivati po propisima jedinica lokalne samouprave.

20 do 25 maraka po djetetu?

Naime, zakon je donesen, doneseni su i podzakonski akti, osigurana su i sredstva u iznosu od milijun maraka do kraja ove godine, a za narednu godinu je planirano pet milijuna, uz mogućnost rebalansa.

Ono što porodilje interesira, ali i nevladine organizacije jesu kriteriji po kojima će se birati porodilje, ali i visina mjesečnog iznosa, no, obzirom da je ovaj zakon za našu županiju nešto novo te da su obrasci i dogovor mjesečnog doplatka, još uvijek u pripremi, ta će pitanja za sada ostati bez odgovora.

Ono na što je podsjetila Mirjana Penava, direktorica "Forme F", a o čemu je bilo govora na sastanku nevladinih organizacija s donositeljima odluka, u četvrtak u Mostaru, u okviru kampanje "(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH", s ciljem upoznavanja javnosti s primjenom Zakona o zaštiti obitelji s djecom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, jeste da Zakon pokriva četiri od devet prava koliko ih ukupno postoji po federalnom okvirnom zakonu iz 1999. godine, što znači da je zabrinjavajuća implementacija pet prava koja su prenesena u nadležnost općina ili gradova, a koja se odnose na financije.

Upozorila je kako način implementacije pojedinih odredbi tog zakona zabrinjava centre za socijalnu rad i nevladine organizacije.

"Radi se o četiri prava koja, daj Bože da se počnu implementirati, jer do kraja godine nema puno vremena, a vrlo su bitna, jer među njima je i, po prvi puta, dječji doplatak za porodilje u HNŽ-u u 18 godina. Godišnji iznos se izda za zaposlene i nezaposlene s tim što ima procent koji je u zakonu decidno stavljen, no, bitno je da mjesečna naknada od 1.10 ide regularno, nema više jednokratne naknade. Nije bilo konkretno spominjano, da je razdvajano zaposleno-nezaposleno, tako da se još uvijek, prema mojim saznanima, ne zna koji će procent poslodavac, a koji fond namiriti", kazala je Penava, dodajući kako nevladin sektor smatra da će porodiljna mjesečna naknada iznositi od 20 do 25 maraka po djetetu.

Također, na sastanku u Mostaru nije bilo govora da li će mjesečnu naknadu moći primati i one porodilje koje su se porodile prije 1.10, jer, kako je kazano na sastanku, sve informacije će biti objavljene na službenoj stranici Centra za socijalni rad Mostar.

Penava smatra kako su djelatnici centara za socijalni rad sretni što je zakon donesen, ali, s druge strane, sav teret je na njima kada su u pitanju prva četiri prava, jer nemaju kadra niti kapaciteta.

"Djelatnici će biti opterećeni, jer ih i nema puno, ali trebali bismo svi biti sretni radi ovoga zakona. Naravno, oko njegove implementacije će zasigurno bit korektura, ali nakon 18 godina od nečega se mora početi", kaže Penava za Dnevni list.
Prijave za naknadu

Kada su kriteriji u pitanju, na navedenom sastanku je bilo govora kako su oni vrlo strogi, no, iz Centra za socijalni rad su nam kazali kako je obrazac za prijavu u pripremi te kako će i obrazac i kriteriji biti objavljeni na službenoj web stranici Centra, idući tjedan, jer ni sami nisu toliko upućeni u ovaj zakon, koji je za sve novi.

Bitno je naglasiti kako će prijave ići preko Centra za socijalni rad i kako će sve one porodilje koje imaju nejasnoća u vezi spomenutog zakona, više informacija moći dobiti upravo u Centru.

Pokušavajući saznati više informacija o visini porodiljnih naknada i procijenjenom broju korisnika ovog prava u organima vlasti, kontaktirali smo i nadležne u Vladi HNŽ i nadležnom ministarstvu. No , ni oni nisu u petak raspolagali s pouzdanim informacijama.

Piše: Sanda Peco, [email protected]