HNS se institucionalizira 
i otvara urede u Kosači

HNS, Hrvati u BIH, kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, pismo, HNS, kriza, BIH, HNS, izbori, branitelji, HNS, zahtjev, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, samouprava, Hrvatski narodni sabor, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, sjednica, Hrvatski narodni sabor, kordinacija udruga, HNS, Herceg Stjepan Kosača, uredi, HDZ 1990, HNS, HNS, izbori, lista, izbori, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, liste, izbori, HNS, izbori, liste, HNS, vlada Federacije BiH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, pripreme, HVO, Hrvatski narodni sabor, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, sastanak, HNS, HVO, domovinski rat, HNS, javni RTV servis
...nekolicine stranaka, ali i političkih oponenata, izazivalo različite negativne komentare oko toga da se radi o instituciji koja i na taj način pripada ovoj stranci. Kako bi se počela i pojavno mijenjati percepcija tog odnosa unutar HNS-a, sjedište bi uskoro trebalo preseliti u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. To je tek prvi korak k institucionaliziranju rada ove nadstranačke institucije koja je zamišljena kao institucija koja bi trebala oblikovati nacionalnu politiku kod Hrvata.

Novi uredi

Doznaje se da bi se u zgradi Kosače trebali smjestiti Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora te imati zaposlenike koji će profesionalno raditi svoj posao i na taj način započeti realizirati smjernice koje su im dane kroz više dokumenata koje su usvojila najviša tijela ove institucije. Hrvatski narodni sabor i njegova tijela, prije svega Glavno vijeće koje je zamišljeno kao svojevrsna vlada u sjeni, bi trebali davati smjernice za donošenje odluka, predlaganje zakona i izmjene propisa koji izravno utječu na život kako općina i županija, tako i entitetskih, odnosno državnih vlasti. Dosadašnji rad institucija Hrvatskog narodnog sabora nije do kraja opravdao razlog svog postojanja, ako se isključi rad na najvišoj razini ove institucije.

Ojačati institucije

Naime, osim Predsjedništva i Glavnog vijeća, brojni odjeli nisu ni zaživjeli, što je djelomično potkopalo očekivanja od ove institucije. Posebno je to važno sada kada se pokušava oslabiti rad i utjecaj Hrvatskog narodnog sabora uoči predstojećih općih izbora. HNS je ključan što se Zagreb prema Hrvatima u BiH postavio na jedinstven način i sa značajnom potporom u obrani, ali i u artikuliranju stajališta. HNS je postao i faktor prepoznavanja kod međunarodne zajednice, no istina je i da ga jedan dio doživljava problemom jer se nije moglo manipulirati hrvatskim legitimitetom kao što je to bio slučaj s aktualnom platformaškom Vladom. I zbog unutarnjih odnosa, prije svega u HDZ-u 1990., i u HDZ-u BiH došlo je do razmimoilaženja stajališta o budućnosti HNS-a.

VLM