FOTO  HNS ponudio dva modela transformacije Javnog RTV sustava BiH

HNS, rtv bih

„Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen je harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora"

U prostorijama Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru najavljena je Javna rasprava o temi: "Model održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH sukladan temeljnom i natkrovljujućem načelu Ustava BiH i načelu konstitutivnosti naroda" koja će biti upriličena u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, u ponedjeljak 27. veljače s početkom u 12 sati.

Javna rasprava će se održati u organizaciji Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje).

Prijedlog transformacije Javnog RTV sustava BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora, o kojem će biti govora na raspravi u Sarajevu, danas su predstavili Ljilja Zovko, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH, Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a BiH te Ilija Musa, voditelj Pododjela za medije i informiranje.
„Ovakav model nudi rješenja kojima se anuliraju svi strahovi donositelja odluka u nadležnim državni tijelima pa bi mogao poslužiti i kao predložak u rješavanju ostalih diskutabilnih pitanja" kazala je Ljilja Zovko.

Predlagači su u svojoj argumentaciji izložili na koja demokratska, ustavna i politička načela se pozivaju i čime potkrepljuju svoje prijedloge i zahtjeve.

„Razlozi izrade ovakvog prijedloga jesu neuskađenost s Ustavom postojećeg modela Javnog RTV sustava i njegovih sastavnica", naglasio je Ilija Musa te dodao da „uz to postoji i niz manjkavosti koje ukazuju da trenutni ustroj RTV sustava nije zadovoljavajući niti za jednu, a posebno za hrvatsku javnost".

Postojeći model je ocijenio kao nelegitiman i protuustavan, nepravedan i nametnut, diskriminirajući, dezintegrirajući i apsurdan, neučinkovit te dugoročno neodrživ. Svoje tvrdnje je potkrijepio konkretnim činjenicama.
Osnovne teze na koje se prijedlog održivog ustroja RTV sustava oslanja izložio je Ivan Vukoja. Navodi da koncept i model ustroja Javnog RTV sustava trebaju biti usklađeni s osnovnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda.
„Hrvati kao konstitutivan narod u BiH imaju ustavno pravo na vlastiti Javni RTV servis. Javni RTV servis na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio Javnog RTV sustava BiH i kao takav, financiran iz javnih sredstava", dodaje Vukoja.

Komentare ponuđenog modela kroz sudjelovanje u raspravi u ponedjeljak će izložiti i Momčilo Novaković, predsjedatelj Povjerenstva za promet i komunikacije PS BiH, Nikola Lovrinović, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PS BiH, Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija u Vijeću ministara, te Borka Rudić, glavna tajnica Udruge BH novinari.

Predstavljanje modela ustroja Javnog RTV sustava BiH nije konačno rješenje nego je povod za konstruktivnu javnu raspravu sa svim zainteresiranim pojedincima i javnostima u BiH.

Nakon otvaranja javne rasprave, kako je rečeno, u roku od 21 dana omogućit će se dostava reakcija, komentara i prijedloga predlagateljima, nakon čega bi slijedila izrada konačnog prijedloga u formi izmjena i dopuna postojećih zakona, odnosno, nacrta prijedloga novog zakona o Javnom RTV sustavu BiH.