HNS: Osuda rastućeg govora mržnje u javnom i medijskom prostoru

...i prihvate u svim njezinim identitetskim, svjetonazorskim i političkim razlikama, u posljednje vrijeme dovodi do sve otvorenijeg i opasnijeg govora mržnje u javnom i medijskom prostoru. Posebno zabrinjava činjenica da takve prakse sve češće dolaze iz Sarajeva koje bi kao glavni grad trebalo biti pozitivan primjer tolerancije i koegzistiranja svih naših specifičnosti i različitosti. Stoga, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS BiH svim bosanskohercegovačkim javnostima šalje poruku kako čvrsto stoji na stajalištu da se izgradnja integriranog društva te stabilne i funkcionalne države postiže uvažavanjem i harmoniziranjem naše pluralnosti, a ne potiranjem i negacijom naših specifičnosti bile one nacionalne, političke, religijske, svjetonazorske, ideološke, rodne ili bilo koje druge prirode.

Na žalost, u BiH se već dugi niz godina, pored ostalih, konstruira i javni narativ koji u interesu jedne političke opcije jednoga naroda stvara društveno ozračje u kojem je sasvim legitimno sve one koji se s tim narativom ne slažu izvrgavati javnom i medijskom linču te proglašavati agresorima, fašistima, zločincima, ... Takvo javno, društveno i političko ozračje, nakon nekoga vremena, neminovno dovodi do porasta govora mržnje u javnom prostoru i sve grubljih i brutalnijih napada ne samo na društveni i profesionalni integritet određene osobe, nego i na njen fizički integritet i sam život.

Ovih dana, svjedoci smo takvih napada i na novinarku mostarskog portala Dnevnik.ba Gloriu Lujanović. Stoga, ovim priopćenjem, Odjel za medije GV HNS-a izražava podršku kako gospođi Lujanović, tako i svim novinarima i novinarkama, kao i općenito svim javnim djelatnicima u BiH koji su izloženi govoru mržnje, pritiscima i prijetnjama bilo koje vrste zbog toga što savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao. Svaki javni djelatnik, kao i svaka osoba koja se bavi javnim poslovima i javno istupa može i treba biti predmet javnih reakcija i prosudbi njenoga djelovanja, ali nitko, pri tom, nema pravo javno koristiti govor mržnje te prijetiti nasiljem bilo kome.

U demokratskim društvima, sloboda govora jedno je od temeljnih ljudskih prava, a slobodni mediji neizostavan korektiv svih oblika društvene devijantnosti i sredstvo izgradnje društvenog povjerenja i solidarnosti. Za svako demokratsko društvo podjednako je štetno kako ograničavati medijske slobode, napadati novinare i prijetiti im, tako i zloupotrebljavati medije i u ime novinarskih i medijskih sloboda širiti govor mržnje u javnom prostoru. Zrelost i demokratičnost jednoga društva ogleda se, među ostalim, u pronalasku prave mjere između afirmacije medijskih sloboda i ograničavanja medijskih manipulacija. Ali, ono što bi moralo biti neupitno, i prema čemu bi svaki građanin i svaka institucija ove zemlje trebala imati nultu stopu tolerancije jest javni govor mržnje te bilo koji oblik javnih prijetnji i poziva na nasilje.

Stoga, Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS-a poziva sva nadležna državna tijela i službe, uključujući i policiju, da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se u što većoj mjeri i u što kraćem roku ograničio i suzbio govor mržnje kojem sve više svjedočimo u javnim i medijskim prostorima. Također, pozivamo i sve javnosti, kao i sve institucije i nevladine organizacije te predstavnike međunarodne zajednice u BiH da aktivno sudjeluju u procesu osude i sprječavanja govora mržnje u javnom i medijskom prostoru, bez obzira s koje strane i od koga dolazio.

Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS BiH