HNS: Kriza je posljedica rada nelegalne vlasti

HNS, Hrvati u BIH, kordinacija udruga, Hrvatski narodni sabor, pismo, HNS, kriza, BIH, HNS, izbori, branitelji, HNS, zahtjev, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, samouprava, Hrvatski narodni sabor, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, sjednica, Hrvatski narodni sabor, kordinacija udruga, HNS, Herceg Stjepan Kosača, uredi, HDZ 1990, HNS, HNS, izbori, lista, izbori, Hrvati u BIH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, liste, izbori, HNS, izbori, liste, HNS, vlada Federacije BiH, Hrvatski narodni sabor, Hrvatski narodni sabor, pripreme, HVO, Hrvatski narodni sabor, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, HNS, sastanak, HNS, HVO, domovinski rat, HNS, javni RTV servis
Razmatrajući aktualnu situaciju u BiH nakon prosvjeda koji su poprimili rušilačke elemente, Glavno vijeće HNS smatra kako je opravdana socijalna i gospodarska dimenzija stanja u BiH instrumentalizirana na način da je došlo do rušenja institucija BiH na državnoj i županijskoj razini što ima obilježja državnog udara.

Ustroj države

- Ovakvo krizno stanje u BiH u prvom redu je posljedica nepravednog i nekoherentnog ustroja države, a eskalacija je nastala kao rezultat uspostave neustavne, nelegalne, nelegitimne i nesposobne vlasti. Pozdravljamo novi pristup EU prema rješenju krize u BiH. Podržavamo stavove iz rezolucije Europskog parlamenta, te pozivamo EU da s predstavnicima BiH izradi i primjeni prilagođen pristup za podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji - navodi se u priopćenju koje je upućeno nakon sjednice.

Glavno vijeće HNS traži od legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucijama vlasti da se aktivno uključe u iznalaženje rješenja djelujući od Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine BiH do županija. Glavno vijeće HNS traži sazivanje proširene zajedničke sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, Glavnog vijeća, predsjednika vlada i ministara na županijskim razinama radi razmatranja sigurnosnih pitanja i daljnjeg međužupanijskog povezivanja.

Razvoj HNS-a

- Razmotreni su modaliteti daljnje institucionalizacije HNS kao krovne političke i predstavničke institucije Hrvata u BiH. Glavno vijeće HNS je donijelo odluku o utemeljenju Odjela za II. svjetski i Domovinski rat - navodi se na kraju priopćenja.

Inače, nakon terorističkih napada huligana na institucije i pokušaja da se kriza s područja županija u Bosni prenese i u Hercegovinu, očekivalo se kako će tijela Hrvatskog narodnog sabora uputiti jasne poruke legitimnih hrvatskih predstavnika. I u tome svjetlu može se promatrati jučerašnja sjednica u Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru.

Večernji List