HNS: Komšić prihvatljiv kao bošnjački partner i uz izmjene Izbornog zakona

Dragan Čović

Nakon što je Demokratska fronta odlučila krenuti u pregovore s SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om o formiranju vlasti na razini države, odnosno s SDA i HDZ-om BiH na razini FBiH, postavlja se pitanje je li stranka Željka Komšića prihvatljiv partner HNS-u BiH, na čijem je čelu lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Nijedan visoki dužnosnik HDZ-a BiH još uvijek se nije oglasio je li toj stranci prihvatljiva koalicija s "nelegitimnim drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH" Komšićem, kako su lidera DF-a nazivali visoki dužnosnici HDZ-a BiH. Kako piše portal Klix.ba, nijedan od visokih dužnosnika HDZ-a BiH nije bio raspoložen ni komentirati najavu Komšića da će se DF upustiti u pregovore o formiranju vlasti na državnoj te na razini Federacije BiH.

Tim povodom, Klix je kontaktirao predsjednika HDZ-a 1990, stranke članice HNS-a BiH, Iliju Cvitanovića i pitao ga je li za njega Komšić prihvatljiv partner u vlasti. Odgovorio je da HDZ 1990 u ovom trenutku ne nosi pretjeranu odgovornost za provedbu izbornih rezultata.

"Na osnovu sporazuma s HDZ-om BiH, mi ćemo biti dio koalicije na razini FBiH. U tom kontekstu, jasno smo definirali zašto potpisujemo sporazum. Svatko tko bude spreman pristati na i sudjelovati u provedbi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića i sudjelovati u izmjenama Izbornog zakona BiH, može biti partner. Ne vjerujem da je DF u toj poziciji i s toga mislim da Komšić nije prihvatljiv partner u proces konstituiranja vlasti u FBiH", rekao je Cvitanović.

Kako je za isti portal kazao predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić, koji je u prošlom mandatu obnašao dužnost izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH iz reda hrvatskog naroda, njima je apsolutno svejedno tko se nalazi u bošnjačkom bloku. "Oni svoj prostor mogu tražiti samo u bošnjačkoj kvoti. Komšić ulazi u dio bošnjačke kvote i meni je svejedno hoće li tamo biti Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Željko Komšić ili Bakir Izetbegović. To su sve bošnjačke stranke", navodi Karamatić te ističe da se Izborni zakona BiH mora promijeniti kako bi legitimni predstavnici naroda bili izabrani na svim razinama vlasti te da je apelacija Bože Ljubića samo otkrila dio nelogičnosti u Izbornom zakonu BiH.

Jedan od razloga kojim je DF pokušao opravdati svoju odluku od razgovorima o ulasku u vlast upravo su izmjene Izbornog zakona BiH a Klix napominje da je već u startu jasno da Komšić i Čović nikada neće postići dogovor o načinu kako izmijeniti izborno zakonodavstvo.