FOTO  HNS BiH: Zajednički nastup u 5, a dogovor se očekuje za još 6 općina

HNS, izbori
...je gdje su sve lokalne stranačke organizacije postigle načelan dogovor oko zajedničkog nastupa za predstojeće lokalnim izborim. Razgovori stranačkih predstavnika urodili plodom u većini sredina zaključeno je na sjednici.

Predsjedništvo HNS-a očekuje da će imati i više od 20 načelničkih pozicija. Na sjednici je ukazano i na općine koje su prijeporne.

Zaključeno je kako je potrebno preuzeti više odgovornosti te postići konačan dogovor gdje dogovor nije načelno postignut. Naglašeno je kako bi u onim općinama u kojima su Hrvati kao narod izloženi opasnosti nadgalasavanja, trebali organizirati dodatni razgovori predsjednika stranaka koje su se kandidirale kako bi se postigao dogovor i kako se ne bi dogodilo da Hrvati imaju dva kandidata za načelnika.

Prema pisanjima medija dogovoren je zajednički nastup hrvatskih stranaka u Jajcu, Uskoplju, Busovači, Vitezu i Travniku. Razgovori se još obavljaju u Zenici, Fojnici i Bihaću za vijećnike te Ravnom, Odžaku i Žepču za načelnika.

Predsjedništvo HNS-a je zaključilo kako se trebaju uraditi dodatni napori i preuzeti svu odgovornost kako bi se postigao konačan dogovor i kako bi HNS BiH u općinama gdje su Hrvati izloženi, podržali zajedničkog kandidata za načelnika. Također je zaključeno kako svaka sredina u kojoj nije postignut dogovor najdalje do četvrtka mora postići dogovor kako bi se podržao samo jedan kandidat za načelnika.

Za područje Republike Srpske zaključeno je kako se i ovaj tjedan trebaju obaviti razgovori sa predstavnicima bilo koje stranke koje predstavljaju Hrvate, te se pokuša postići dogovor.