HKD Napredak u Sarajevu i Mostaru u predbožićno vrijeme organizira tradicionalne koncerte

napredak koncert

..., a u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Narodnim pozorištem u Sarajevu, Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Mostar i Župom Marije Majke Crkve u Mostaru.
Tako će tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert biti održan u Sarajevu, u subotu, 13. prosinca 2014. s početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu, dok će u Mostaru pak biti održan Adventski koncert i to u nedjelju, 14. prosinca s početkom u 19.30 sati u katedrali Marije Majke Crkve.

Iz Napretka s velikom zadovoljstvom najavljuju nastup glazbenika iz talijanskog grada Cremonae. Iz ovog grada glazbe dolazi jedan od ponajboljih talijanskih zborova Coro Polifonico Cremonese, te solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz ravnanje maestra Federicoa Mantovania, inače i voditelja zbora.
Glazbenici će u Sarajevu, uz Simfonijski orkestar Sarajevke filharmonije, izvoditi sakralne i božićne skladbe, a u Mostaru, uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar, nešto drugačiji, ali opet odličan repertoar.

Kao i svake godine prihod od koncerata namijenjen je Napretkovu fondu za stipendiranje „Ivo Andrić - Vladimir Prelog".
„Naš Božićni koncert u Sarajevu postao je odavno jedan od najljepših i najznačajnijih kulturnih događaja, ne samo u Sarajevu, već i šire. Nastojimo publici uvijek ponuditi nešto novo, ali opet vezano uz duh naših koncerata. I ove godine dovodimo vrsne glazbenike, a na ovaj način gradimo i mostove među narodima i državama. Svake godine Božićni koncert radimo u suradnji s nekim od veleposlanstava i ove godine smo počašćeni što surađujemo s talijanskim veleposlanstvom. U Mostaru smo ove godine odlučili prirediti Adventski, ne Božićni koncert iz nekoliko razloga. Prije svega, u ovo predblagdansko vrijeme u Mostaru ima dosta božićnih koncerata i drugih događanja koji je organiziraju u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače. Adventski koncert se do sada, koliko znamo, nije organizirao, što je šteta. S druge strane, naša katedrala u Mostaru je svakako prelijep prostor za organizaciju koncerata, i zato smo ju izabrali za ovaj Adventski koncert", ističu iz Napretka.

I druge Napretkove podružnice priređuju bogat kulturni program za vrijeme božićnih blagdana.