Hillary Clinton doputovala u Sarajevo - 12.10.2010

Clintonovu je dočekao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj koji se prije slijetanja aviona u kojem je doputovala američka državna tajnica obratio novinarima kazavši da je ovo značajan događaj za BiH.

"Ovo je važan pokazatelj da SAD želi i da će ostati angažiran u BiH i na Balkanu. Ovo je jasan signal i novoizabranim zvaničnicima da će SAD stajati iza BiH kao i da će je podržavati na putu ka europskim integracijama", kazao je Alkalaj.

Ovom posjetom Clintonova će prenijeti poruku američkog predsjednika Baracka Obame i zvanične američke politike, mišljenja je Alkalaj.

Državnu tajnicu SAD-a dočekao je i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon kao i obitelj američkog diplomate Roberta Frasurea koji je poginuo u tragičnoj nesreći na Igmanu 1995. godine.

Moon je izrazio zadovoljstvo posjetom Clintonove budući da je ovo njena prva posjeta BiH dok je na ovoj dužnosti, iako je Hillary Clinton i ranije dolazila u BiH kao senatorka, kao građanka i kao prva dama SAD-a.

"BiH je njena prva stanica u toku njene posjete Balkanu, a veoma je značajno da je ovdje upravo sada nakon izbora kada želi razgovarati s građanima BiH dok novoizabrani politički zvaničnici razgovaraju o koalicijama i formiranju vlasti", dodao je Moon.

Prilikom svoje posjete, kaže Moon, upoznat će se i s načinima na koje SAD može pomoći BiH na njenom putu ka Europskoj uniji.

"Njena posjeta još jedan je dokaz da će SAD i dalje podržavati BiH", poručio je Moon.

Clintonova bi se u toku svoje posjete BiH trebala susresti s članovima Predsjedništva BiH, ali i sa novoizabranim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, otvorit će novu zgradu američke Ambasade u BiH, a predviđeno je i da razgovara sa studentima Sveučilišta u Sarajevu.

Posjetu Hillary Clinton prate velike mjere osiguranja. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je formirala operativni stožer čija je osnovna zadaća organizacija osiguranja ove veoma važne posjete.

Osim službenika SIPA-e, koji koordiniraju svim aktivnostima, operativni stožer čine i pripadnici Federalne uprave policije (FUP), Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo, Granične policije BiH, te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), a tu je i osobno osiguranje Hillary Clinton.

(Fena)