Hercegovina osiguranju oduzeta dozvola za obavljanje poslova

hercegovina osiguranja, agencija

Molim Vas za komentar u vezi sa stanjem u društvu za osiguranje Hercegovina osiguranje d.d. Mostar?

Agencija za nadzor je u društvu za osiguranje Hercegovina osiguranje d.d. Mostar, s ciljem financijske konsolidacije istog i zaštite interesa osiguranika i oštećenika, 15. ožujka 2010. godine uvela mjere preustroja – uvođenje privremenog upravnika na razdoblje od šest mjeseci. Rješenjem su utvrđeni neophodni postupci koji su se bili obvezni provesti u navedenom razdoblju. Agencija je 15. rujna produžila privremenu upravu za mjesec dana temeljem informacija privremenog upravitelja o vođenim aktivnostima s potencijalnim investitorima. Međutim, unatoč svim poduzetim aktivnostima na financijskoj konsolidaciji društva, financijsko stanje nije poboljšano. Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH je 14. listopada na osnovi članka 29. Zakona o društvima za osiguranje u privatnome osiguranju, društvu Hercegovina osiguranje d.d. Mostar oduzela odobrenje za rad za obavljanje poslova životnog i neživotnog osiguranja. Zabranjeno je i izdavanje novih polica osiguranja te raspolaganje ukupnim sredstvima društva. Nakon oduzimanja odobrenja, pokrenut je postupak posebne likvidacije u društvu i imenovan privremeni upravitelj – Katarina Drmać, da nadzire istu. Zadatak privremenog upravitelja je, u ovoj fazi postupka, da u zakonom utvrđenom roku podnese zahtjev sudu za pokretanje postupka likvidacije društva. U samom postupku likvidacije društva sud će imenovati likvidacijskog upravitelja koji će, između ostalog, biti dužan objaviti rok za prijavu potraživanja svih povjeritelja, među kojima i ugovaratelja osiguranja. Sve do okončanja postupka posebne likvidacije nad društvom se ne može otvoriti stečaj.

Sredinom 2010. godine imenovani ste za direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Iako je od imenovanja prošlo nekoliko mjeseci, jeste li sagledali dosadašnje djelovanje Agencije?

Agencija je u dosadašnjem radu uradila dosta po gotovo svim aspektima iz svoje nadležnosti. Zakonska regulativa je zaokružena i dalje će se nastaviti raditi na provedbi i dogradnji iste. Kontinuirano se provodi nadzor subjekata u oblasti osiguranja. Prema posljednjim podacima, ukupna premija za razdoblje od 1. siječnja do 31. kolovoza 2010. godine iznosila je 239,772.247 maraka i bilježi rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Društva za osiguranje iz FBiH osnivaju podružnice u RS-u i obratno, dakle posluje se na području cijele Bosne i Hercegovine.

Poznato je da je udjel osiguravatelja na financijskom tržištu u odnosu na bankarski sektor gotovo zanemariv. Što, prema Vašemu mišljenju, ometa brži razvoj sektora za osiguranje u BiH?

Svakako ono što ometa brži razvoj sektora osiguranja je ekonomska situacija. Osiguranje se često smatra samo troškom i od njega se najprije odustaje, ne sagledavajući sve aspekte, odnosno suštinu i koristi od istog. Također, treba spomenuti i nedovoljnu razvijenost financijskog tržišta kao jednog od ograničavajućih faktora za daljnji rast i razvoj oblasti osiguranja.

Je li resorno ministarstvo to koje bi pomoglo na podizanju svijesti i razine znanja o osiguranju?

To nije jedina “adresa” koja bi trebala pomoći kada je u pitanju osiguravateljna djelatnost. Na tome trebaju najviše raditi upravo oni koji posluju u ovoj branši, pri tome ne mislim samo na društva za osiguranje nego i posrednike u osiguranju. Tu je i Udruženje osiguravatelja, koje u tom pogledu mora uzeti aktivniju ulogu.

Što je s problemima obveznog osiguranja i strukture portfelja općenito? Pitanje reforme mirovinskog sustava i sustava zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH?


Ono na čemu se svakako radi i dalje treba raditi je jedinstveno uređenje obveznog osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, a to podrazumijeva usuglašene uvjete i tarife, a ne kao do sada različita rješenje po entitetima. Pojava nelojalne konkurencije je rezultat trke za premijom društava za osiguranje, i to često pod svaku cijenu. Krajnje je vrijeme za društva da usmjere utrke na urednu i brzu isplatu šteta i na taj način zadovoljnog osiguranika ili oštećenika. Agencija je od Udruženja osiguravatelja u više navrata tražila da se učinkovitije postavi po pitanju nelojalne konkurencije. Međutim, ono što svakako zabrinjava je pitanje broja neosiguranih vozila, koji se svakim danom povećava, stvarajući veće pritiske po štetama iz ove osnove na Zaštitni fond FBiH. Što se reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava tiče, ista je odavno najavljivana. Aktivnosti su vođene u okviru određenih projekata, ali Agencija nažalost nije bila uključene u iste. Rezultati istih do danas nisu poznati. Treba istaknuti potrebu promjene strukture portfelja osiguranja iz obveznog osiguranja u dobrovoljna osiguranja, te razvoj novih proizvoda osiguranja. To je neophodno za daljnji razvoj sektora.

Kakvi su planovi Agencije u sljedećem razdoblju?

Plan Agencije u sljedećem razdoblju svakako je unapređivanje regulatornog okvira kroz primjenu EU standarda, međunarodnih standarda supervizije i principa Međunarodnog udruženja supervizora u osiguranju (IAIS), povećanje efikasnosti nadzorne funkcije poduzimanjem adekvatnih preventivnih i korektivnih mjera prema društvima za osiguranje i tijelima upravljanja, s ciljem poboljšanja kvalitete i transparentnosti poslovanja i zaštite osiguranika i oštećenika. Primjerice, tu je jedinstveno rješenje za obvezno osiguranje, kao jedna od stvari koja traži adekvatno rješenje po pitanju uvjeta i tarifa. Tu su i aktivnosti oko izgradnje te funkcioniranja informacijskog sustava Agencije. Agencija za nadzor je zajedno s Aktuarskim društvom u BiH organizirala edukaciju za društva za osiguranje i reosiguranje i regulatorne agencije u BiH o “vrućoj” temi Solvency II. Uspješno je završen I. modul u okviru seta seminara o ovoj temi. Planirano je da se cjelokupan program završi do sredine 2011. godine.

piše:Marko Karačić

izvor: www.vecernji.ba